Biodiversiteit en natuurobservatie op de Josaphatsite 16

| Buurtbewoners hadden Patrick aan een bescheiden huisje op het terrein geholpen.

Enige bewoner en officieuze opzichter van Josaphatruigte overleden

SD
© BRUZZ
23/03/2022

De enige bewoner van de Josaphatsite op de grens van Schaarbeek en Evere, Patrick Terlaeken, is op 42-jarige leeftijd overleden aan kanker. Terlaeken leefde op het terrein in een klein huisje, dat door buurtbewoners in elkaar werd gestoken. “In de loop der jaren was hij een soort bewaker en opzichter geworden.”

“Het is met droefheid dat ik het overlijden van Patrick verneem,” meldt Benoit De Boeck, buurtbewoner en actievoerder in een bericht op de Facebookpagina ‘Sauvons la friche Josaphat’ – een Facebookpagina voor het behoud van de Josaphatruigte, er zijn immers plannen om een woonwijk te bouwen om het braakliggend terrein.

Terlaeken woonde al zeker drie jaar op de Josaphatsite, vertelt De Boeck. Het gaat om de ruigte op een oud spoorwegterrein op de grens van Schaarbeek en Evere.

Eerst woonde de man er in een tent, later leefde hij in een huisje dat door buurtbewoners in elkaar werd gestoken. Hij had er geen stromend water, maar had wel beperkte toegang tot elektriciteit, aldus De Boeck. “In de loop der jaren was hij een soort bewaker en opzichter geworden.”

Sereniteit

Terlaeken leed aan kanker en was al enkele maanden ziek. Regelmatig kwam een verpleegster op bezoek. “Enkele maanden geleden werd hij naar het ziekenhuis overgebracht dankzij een interventie. Een maand lang heeft hij in het ziekenhuis op intensieve zorg gelegen.”

Nadien keerde de Josaphatsite-opzichter terug naar ‘zijn’ plekje, maar hij bleek nog steeds erg ziek. Even later werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis.

In het ziekenhuis van Ottignies is hij op 19 maart overleden. “Net als wij hield hij van de friche en vond hij er een zekere sereniteit. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden,” klinkt het nog op de Facebookpagina.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni