Enkele honderden mensen manifesteren in Brussel tegen NAVO-top

RF
© Belga - BRUZZ
13/06/2021

Enkele honderden mensen hebben zondagmiddag aan het Albertinaplein in Brussel gemanifesteerd tegen de NAVO-top die maandag plaatsvindt in onze hoofdstad. "Yes to peace, no to NATO", scandeerden de manifestanten.

Verschillende vredes - en klimaatbewegingen, waaronder Vrede vzw en Intal, manifesteerden zondag op het Albertinaplein tegen de NAVO-top maandag. Ze deden dat onder het motto: "Yes to Peace, no to NATO". De demonstranten hekelen de aanzienlijke militaire investeringen van de NAVO en in het bijzonder in kernwapens.

"De coronapandemie heeft ons geleerd dat alleen internationale samenwerking onze veiligheid kan garanderen. Het is een bedreiging om de wereld naar nieuwe oorlogen en zelfs een nieuwe Koude Oorlog te leiden door met Rusland en China te concurreren in plaats van met hen samen te werken", meent een woordvoerder van de organisatie.

"De gemilitariseerde agenda van de NAVO brengt geen veiligheid. We vertrekken beter vanuit het principe van gemeenschappelijke veiligheid: 'Ik voel mij veilig als een ander zich ook veilig voelt' en niet 'Als de NAVO zich bewapent, dan zal de ander zich ook bewapenen'", zegt Ludo De Brabander, woordvoerder van Vrede vzw.

De Brabander vindt de actie tegen de NAVO-top nodig omdat er teveel wordt geïnvesteerd in militarisering. "Ons land heeft zijn militair budget al met elf procent laten stijgen." Volgens hem moeten er andere prioriteiten gesteld worden, zoals meer investeren in armoedebestrijding of sociale ongelijkheid.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni