Etterbeek komt met steunmaatregelen, andere gemeenten pleiten voor gecoördineerde aanpak

© Photonews
| 20181114 ZOOM Vincent de Wolf BRUZZ ACTUA 1638

De gemeente Etterbeek maakt 300.000 euro vrij om handelszaken die getroffen zijn door het coronavirus te ondersteunen. De steunmaatregelen komen bovenop de 150 miljoen euro die het Gewest voorziet. Andere, grotere gemeenten hadden liever een meer gecoördineerde aanpak gezien.

“De gemeente Etterbeek zal alle ondernemingen, handelszaken en zelfstandigen die hun activiteiten hebben moeten stopzetten wegens de gezondheidscrisis een eenmalig bedrag van 1.000 euro toekennen”, laat burgemeester Vincent De Wolf (MR) weten in een persbericht. Kappers en andere handelszaken die hun activiteit niet op een normale manier kunnen verderzetten, kunnen eenmalig beroep doen op een premie van 500 euro. In totaal maakt de gemeente 300.000 euro aan steunmaatregelen vrij.

Andere gemeenten

De gemeente Sint-Joost-ten-Node heeft dan weer beslist om alle handelszaken een forfaitaire premie van 2.000 euro te bezorgen die bovenop de premie van 4.000 euro van het gewest komt. De premie komt iedere handelaar toe, ongeacht het feit of die noodgedwongen gesloten is en ongeacht de omvang van de onderneming. Er wordt hiervoor 800.000 euro uitgetrokken door burgemeester Emir Kir en zijn schepencollege.

De gemeente Oudergem neemt meerdere maatregelen. Zo bevriest het onder meer de belasting op uithangborden en die op leegstaande winkelpanden. De handelaars die genoodzaakt zijn te sluiten, worden ook tijdelijk vrijgesteld. In Ganshoren krijgen de handelszaken die hun activiteiten moeten stopzetten een bedrag van 30 tot 40 euro per dag dat ze sluiten en volgens het aantal voltijdse equivalenten.

De gemeente Sint-Gillis schrapt verschillende gemeentebelastingen om de winkels en horecazaken te helpen in deze moeilijke periode. Het gaat onder meer om de belastingen op terrassen of uithangborden.

Opbod

Grotere gemeentes als Schaarbeek en Anderlecht bekijken nog in welke mate zij hun handelaars financieel kunnen ondersteunen. “Maar voor onze gemeente is dat wel een pak moeilijker”, zegt Anderlechts schepen van Economie Elke Roex (SP.A). “Wij hebben 2.500 handelaars in onze gemeente. Als we 300.000 euro zouden vrijmaken, krijgt iedereen een schamele 100 euro. Dat bedrag moet Anderlecht dus hoger liggen, we analyseren nu wat ons budget toelaat. Ik hoop alleen dat er geen opbod aan steunmaatregelen komt tussen de verschillende gemeenten. Het zou best gecoördineerd verlopen.”

Coördinatie

Brussels staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte (Ecolo) is volop bezig met die coördinatie. “We hebben een lijst opgesteld met welke gemeente welke maatregelen neemt”, zegt woordvoerder Nicolas Roelens. “Het is de bedoeling dat de gemeenten elkaar inspireren.”

Of het Gewest nu blij dan wel ontevreden is met de lokale steunmaatregelen die de gemeente Etterbeek aankondigt, kan Roelens niet zeggen. “We moedigen alle gemeenten aan om te helpen waar het kan, en in de mate hun respectievelijke begroting dat toelaat. Elke gemeente handelt autonoom, maar we zouden de steunmaatregelen wel graag gestroomlijnd zien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?