Etterbeek reikt premie van 2 euro uit per zelfgemaakt mondmasker

© PhotoNews
| Het dragen van een mondmasker op het openbaar vervoer wordt verplicht om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De gemeente Etterbeek plaatste een bestelling van 84.000 mondmaskers voor haar inwoners, maar rekent daarnaast ook op lokale productie. Naaiers kunnen per zelfgemaakt stuk rekenen op een premie van 2 euro.

Het dragen van mondmaskers is een belangrijk onderdeel van de exitstrategie. Op het openbaar vervoer, op het werk als de fysieke afstand niet gerespecteerd kan worden en op school voor kinderen vanaf 12 jaar en het personeel zijn ze vanaf 4 mei verplicht. Op andere openbare plaatsen worden ze aangeraden.

Lokale mondmaskerfabriek

Overheden verbinden zich ertoe om iedere burger minstens één gratis stoffen mondmasker te bezorgen. In Etterbeek, waar net geen 50.000 mensen wonen, voorziet het gemeentebestuur er twee. Er werd via openbare aanbesteding al een bestelling van 84.000 maskers geplaatst. Die wordt verwacht in de week van 4 mei, maar het aantal volstaat niet.

Daarom doet burgemeester Vincent De Wolf (MR) een oproep aan professionele naaiers om zelf massaal over te gaan tot productie. Via een 'lokale mondmaskerfabriek' rekent het gemeentebestuur op nog eens 5.000 extra maskers. Etterbeek stelt de stoffen zelf ter beschikking. Per geproduceerde eenheid reikt de gemeente een premie van 2 euro uit.

Hoe de maskers precies verdeeld zullen worden, is nog niet vastgelegd. De gemeente kan ook nog niet zeggen wanneer de verdeling zal gebeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?