Overzicht: scholen en bedrijven weer open, mondmaskers verplicht op openbaar vervoer

© PhotoNews
| Eerste minister Sophie Wilmès (MR) gaf zaterdagavond laat een persconferentie.
Updated: 25-04-2020 - 08:43

Vanaf 4 mei moet iedereen ouder dan 12 die het openbaar vervoer gebruikt, een mondmasker opzetten. Elke Belg krijgt minstens één mondmasker. Dat heeft eerste minister Sophie Wilmès (MR) aangekondigd na afloop van de Veiligheidsraad. Verschillende coronamaatregelen worden wel versoepeld.

Het is de bedoeling dat het aanbod van het openbaar vervoer in België opnieuw wordt opgevoerd. Het blijft wel aanbevolen om eigen vervoer te gebruiken om de overbevolking op het openbaar vervoer tegen te gaan, en om de piekuren te vermijden.

Alle winkels open

Intussen is het mogelijk om enkele maatregelen opnieuw te versoepelen. Op 11 mei mogen alle winkels dan weer de deuren openen. Dat gebeurt onder "strenge voorwaarden".

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle winkels, onder strenge voorwaarden, weer open te laten gaan is een "harde maatregel" die wel perspectief biedt voor de handelaars, viel vrijdagavond te horen bij Comeos. Daar vonden ze dat de winkels wel degelijk klaar waren voor een heropening op 4 mei. Er wordt dan ook gevraagd om extra steunmaatregelen.

Dominique Michel, de CEO van de handelsfederatie, wijst er ook op dat handelszaken al vrijwillig veiligheidsmaatregelen hebben genomen. "Iedere dag verliezen alle winkels die dicht moeten blijven samen 140 miljoen euro. De verlenging van de gedwongen sluiting tot 11 mei betekent bijna 2 miljard extra omzetverlies. Dat gaat over duizenden jobs die in gevaar komen", zegt Michel nog.

Ook scholen weer open

Nog een week later, op 18 mei, gaan ook de lagere en secundaire scholen deels weer open. De Nationale Veiligheidsraad laat daarbij een 'pilootfase' vanaf 15 mei wel al toe.

De lessen worden hervat in drie leerjaren in het lager en in het middelbaar onderwijs. De voorrang wordt gegeven aan de afstudeerjaren, het eerste en tweede leerjaar in de lagere school en praktijkgerichte opleidingen, zei Vlaams minister-president Jan Jambon vrijdag.

Per klas mogen er maximaal 10 leerlingen zitten en elke leerling moet 4 vierkante meter ruimte hebben in de klas. Per leerkracht moet daar nog een 8 vierkante meter bijgeteld worden. Ook moeten de leerlingen vanaf 12 jaar en de leerkrachten in de scholen een mondmasker dragen of een andere bescherming over neus en mond.

Cafés blijven dicht

Daarnaast besliste de Nationale Veiligheidsraad ook om vanaf 4 mei buitensporten met maximaal twee personen weer toe te laten, zoals 'tennis en kajakken'. Ook wordt bekeken onder welke voorwaarden 'contactberoepen' zoals kappers op 18 mei weer aan het werk zouden kunnen gaan.

Ook museabezoeken kunnen dan onder bepaalde voorwaarden misschien weer kunnen plaatsvinden. Tegen dan wordt ook de mogelijkheid onderzocht om weer privébijeenkomsten toe te staan.

Andere toeristische attracties, zoals musea en pretparken, blijven zeker tot 8 juni gesloten. Ook meerdaagse reizen binnen en buiten België en kleine evenementen zijn tot die datum zeker verboden. Grotere festivals zijn sowieso tot en met 31 augustus uitgesloten.

'25.000 tests per dag'

Ook het aantal tests wordt fors opgetrokken. Die zal in ons land zal tegen 4 mei opgeschaald worden tot 25.000 per dag. Het aantal tests kan zelfs nog opgetrokken worden tot 45.000 per dag.

Het doel is om bij iedereen een test te kunnen afnemen die symptomen heeft, bij die personen die via hun beroep in contact kunnen komen met besmette personen en bij die mensen die in contact kwamen met iemand met het coronavirus.

Zeven weken opofferingen

“We komen uit zeven weken van enorme opofferingen, op menselijk, sociaal en economisch vlak," zei Wilmès nog op de persconferentie. "Het is nu tijd om naar de toekomst de kijken. De verspreiding van het virus kon worden afgeremd, maar het is nog niet verdwenen.”

Wilmès: “De exitstrategie is gebaseerd op drie zekerheden: het proces zal in fasen in gebeuren, bepaalde maatregelen moeten we kunnen aanpassen in functie van de verdere verspreiding van het virus en het is niet definitief. We kunnen niet uitsluiten dat we een stap moeten terugzetten als het virus weer zou opflakkeren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?