Europese vakbonden protesteren aan zetel Coca-Cola in Anderlecht

© PhotoNews

Vakbonden uit Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en België hebben maandag, samen met de Europese vakbondskoepel EFFAT, actie gevoerd aan de zetel van Coca-Cola in Anderlecht. De maat is vol voor de werknemers na de vele ontslagen en de vruchteloze onderhandelingen over een Europese ondernemingsraad.

In 2016 werd de structuur Coca-Cola European Partners (CCEP) opgericht, maar sindsdien zijn al meer dan 2.500 banen verloren gegaan. Dat is goed voor 10 procent van het totale personeelsbestand dat er bij de oprichting van de CCEP nog wel was.

De vakbonden klagen aan dat het personeel onder constante druk staat en zich voortdurend extra flexibel moet opstellen. "Het is beschamend hoe ze ons, de werknemers, behandelen. Ze richten zich puur op het winstbejag van de aandeelhouders", aldus de vakbonden.

Europese ondernemingsraad

Om de problemen op te lossen, willen ze de oprichting van een sterke Europese ondernemingsraad, maar dat laat de CCEP niet toe. Net zoals ze ook de Europese vakbondskoepel EFFAT niet toelaten in de ondernemingsraad.

"We moeten op Europees niveau gehoord worden, want daar vallen de beslissingen. We willen een constructieve dialoog opzetten, maar dan moeten ze wel EFFAT herkennen. Dat is de basis van elke dialoog", stellen de vakbonden.

De Belgische vakbonden waren vertegenwoordigd door leden van LBC-NVK en ABVV-BBTK.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?