Eurostadion krijgt 5.000 fietsenstallingen

© Jaspers-Eyers Architects

Ghelamco heeft bij de Vlaamse overheid een nieuwe versie ingediend van het milieueffectenrapport (ontwerp-MER) voor de bouw van het Eurostadion op Parking C aan de Heizel. Op de eerste versie hadden de administraties van de Vlaamse overheid immers heel wat opmerkingen. De ontwikkelaar belooft flink in te zetten op alternatieve vervoersmiddelen.

Concreet plant Ghelamco maar liefst 5.000 fietsenstallingen, verspreid over de site. Verder wordt verwezen naar de plannen om in de buurt een tramknooppunt aan te leggen. Daarvoor worden de bestaande lijnen 3 en 7 verlengd, en ook de geplande lijn 9 vanuit Jette zal doorrijden tot het stadion. Bovendien zullen ook de trams van Brabantnet (De Lijn) er passeren. Voor voetgangers komt er een brug over de Romeinsesteenweg. Het ontwerp houdt rekening met 300 ondergrondse parkeerplaatsen voor bussen.

De ontwikkelaar maakt zich sterk dat het stadion verder niet voor extra verkeershinder op de Ring zal zorgen. "Door de parkeerinfrastructuur substantieel te verbeteren middels een gestapelde ondergrondse parking, met verschillende inritten, door het aantal slagbomen substantieel te verhogen, alsook door het invoeren van eenrichtingsverkeer, verhoogt de ontvangstcapaciteit van de parking en wordt deze groter dan de aanvoercapaciteit van de Ring. Uit de analyses blijkt dat de files ten gevolge van evenementen hierdoor met 40 procent verminderen", klinkt het. Door het verplaatsen van de op- en afrit aan het knooppunt met de A12 zou de doorstroming op de Ring zelfs verbeteren.

Het project omvat behalve een multifunctioneel stadioncomplex en een grote ondergrondse parking, ook een onderzoekscampus. Er komt een parkzone op meer dan 65 procent van de totale oppervlakte van de site. Volgens Ghelamco is het project "conform" het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (Grup) Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?