© Twitter Eva Kleinitz

Eva Kleinitz, voormalige rechterhand van directeur De Munt, overleden

© Belga
31/05/2019

De Duitse Eva Kleinitz, sinds 2017 algemeen directrice van de Opéra national français du Rhin, is donderdag overleden aan de gevolgen van een lange ziekte. Dat heeft de instelling, die de operagezelschappen van Straatsburg, Mulhouse en Colmar groepeert, bekendgemaakt. Kleinitz, die op de leeftijd van 47 jaar stierf, was zes jaar lang de artistieke rechterhand van Peter de Caluwe, algemeen directeur van De Munt in Brussel.

"Nadat ik haar had leren kennen bij de Bregenzer Festpiele, waar ze op erg jonge leeftijd haar professionele loopbaan begon, begonnen wij onze samenwerking in 2005", zegt De Caluwe vrijdag in een mededeling.

"Haar talent bleef niet onopgemerkt: in 2011 werd Eva uitgenodigd om Operndirektorin bij de Oper Stuttgart te worden en drie jaar terug zette ze de stap naar Straatsburg, waar ze tot nu algemeen directrice was van de Opera National du Rhin. Een terechte blitzcarrière van een menselijk en artistiek uitzonderlijk talent."

Kleinitz, geboren in 1972 en afkomstig uit de streek van Hannover, was ook de eerste vrouw die Opera Europa voorzat, een organisatie in Brussel die operagezelschappen en -festivals van heel Europa verenigt.

"Haar passage in de Munt droeg bij tot een blijvende herstructurering van de artistieke departementen", aldus nog Peter de Caluwe, die dankbaar is voor haar "generositeit en vriendschap" en alles wat ze heeft "bijgedragen aan onze instelling en aan de operawereld in het algemeen".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Eva Kleinitz, De Munt, Peter De Caluwe

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie