Evenementensector zoekt personeel: 'Vooral bij leveranciers is er een probleem'

1761 Couleur Cafe2019 1761 Couleur Cafe2019
© Kevin Vandenpanhuyzen
| 1761 Couleur Cafe2019
© Kevin Vandenpanhuyzen
| 1761 Couleur Cafe2019

Net als de Brusselse horeca, kreunt de evenementensector onder een personeelstekort. Net nu er meer festivals dan ooit tevoren zullen doorgaan in de hoofdstad. Het probleem situeert zich vooral bij de leveranciers, zo blijkt uit navraag van BRUZZ.

De pandemie zorgde voor een uitstroom van werknemers en freelanceprofielen binnen de sector, zegt Stijn Snaet van Event Confederation. “We zitten met een duidelijk tekort in een aantal organisaties en planningen. De mensen die vertrokken waren stuk voor stuk dynamische profielen. Het is nu dus een grote uitdaging qua organisatie, creativiteit en flexibiliteit."

Snaet spreekt over een tekort van minimaal 700 mensen. “Maar gelukkig staat de sector ervoor gekend om creatief te zijn en niet te blijven staren naar het probleem. Iedereen probeert naar oplossingen te zoeken.” De Event Confederation lanceerde inmiddels een oproep naar nieuwe krachten. Iedereen is welkom: vaste en tijdelijke profielen, studenten en vrijwilligers.

Brusselse festivals

Zomers zonder festivals werden gemist, en dus zijn er dit jaar meer dan ooit tevoren in Brussel. Dat is ook deels de oorzaak van het probleem: nieuwe initiatieven zorgen voor extra vraag. Dat zegt ook Bert Schreurs, directeur van Brosella. Hij merkt dat het probleem zich vooral stelt bij de leveranciers. “Bij opbouw van podia, versterking, licht en security is kennis en mankracht weg. Leveranciers zeggen ook dat ze kunnen komen, maar door de hoge vraag zijn de prijzen enorm gestegen. Wij zien dat de prijs voor klank en versterking bijna verdubbeld is”, legt hij uit.

Gilles De Decker, organisator van Paradise City, bevestigt dat. “De situatie loopt vooral moeizaam bij leveranciers voor onder andere geluid en decor, zij verloren heel wat personeel. Dat heeft zo zijn repercussies op het festival, dat nog kleinschalig is”, stelt hij.

Ook Horst Festival, dat dit weekend plaatsvindt, is een kleiner festival. Zij zien het einde van de opbouw naderen. Jochem Daelman, organisator van het festival, beaamt de zoektocht naar ondersteunend personeel. “Ook al zijn we kleiner, het is niet gemakkelijk. Vorig jaar was er echt een tekort, dit jaar merken we dat het er vooral bij het ondersteunend personeel om spant. Bijvoorbeeld voor licht en geluid zijn ervaren mensen vaak weg, waardoor je goede contactpunten verliest.”

Vrijwilligers

Personeelstekort op de festivals zelf is minder een probleem. Zo kan Brosella rekenen op een trouwe vast ploeg vrijwilligers en werkt de organisatie samen met georganiseerd jeugdwerk in Brussel.

Ook bij Couleur Café werken ze steeds met veel vrijwilligers. Dennis Corbesier, woordvoerder van Couleur Café, voorziet hier geen problemen: “Wij zijn elk jaar op zoek naar vrijwilligers, en dat lukt ook elk jaar. Hopelijk nu dus ook.”

Bij Paradise City vinden ze dit jaar zelfs gemakkelijker vrijwilligers dan vorig jaar. “We zijn nog een klein festival, net daarom kunnen wij ook terugvallen op een vrij sterke community”, klinkt het bij De Decker. Horst Festival kan rekenen op een mix van vrijwilligers en professionele werkkrachten, zowel voor als tijdens het festival.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?