Evere wil verkoop lachgas aan banden leggen

Archiefbeeld: in 2017 liet gemeenteraadslid Dirk De Block al zien dat hij tientallen capsules heeft gevonden in de straten van Molenbeek.

De populariteit van lachgas in de gemeente Evere neemt hand over hand toe. Het gemeentebestuur gaat handelaars vragen om de verkoop van de capsules strenger te controleren: “We kunnen dit niet langer laten aanslepen", zegt schepen van Preventie Ridouane Chahid (PS) aan BRUZZ.

Volgens Chahid is het gebruik van lachgas onder jongeren in de gemeente steeds meer aan het toenemen: “De capsules liggen overal op de grond, vooral in parken en in de omgeving van scholen. Het is spotgoedkoop te verkrijgen."

De gemeenteraad gaat niet wachten tot de federale regering de verkoop aan banden legt, en neemt het heft in eigen handen: “We gaan elke zaak in de gemeente contacteren en hen de gevaren uitleggen. We vragen de zaakvoerders om vooral preventieve maatregelen te nemen zoals de capsules niet vrij te verkopen maar achter slot en grendel te steken.”

Bovendien gaat Evere sterk inzetten op preventie. Zo krijgen sociale werkers en andere mensen die veel met jongeren in contact komen bijkomende opleidingen over het fenomeen.

Evere is niet de eerste gemeente die aan de alarmbel trekt over het gebruik van lachgas. Ook in Molenbeek willen ze al jaren iets doen aan het toenemend gebruik. Eind september heeft MR een wetsvoorstel ingediend bij het parlement om de verkoop van lachgas aan minderjarigen te verbieden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?