© POS

Extinction Rebellion heeft al dertig getuigenissen over forse politieactie

KVDP
© BRUZZ
14/10/2019

Extinction Rebellion, de organisatie achter het klimaatprotest afgelopen zaterdag, heeft al 30 getuigenissen verzameld over het politieoptreden tijdens de betoging. Volgens de organisatie zijn sommigen nog steeds onder de indruk van de arrestaties. "We gaan nu eerst voor deze mensen zorgen. Daarna bekijken we wat mogelijk is."

Via sociale media roept Extinction Rebellion op om getuigenissen over mogelijk politiegeweld door te sturen naar de organisatie. "We hebben al een dertigtal geschreven getuigenissen ontvangen", zegt Linde Polfliet van Extinction Rebellion aan BRUZZ. "Op dit moment steken we al onze energie in het bundelen van die getuigenissen."

Volgens de organisatie zijn sommige actievoerders nog steeds zwaar onder de indruk van de arrestaties en het politieoptreden, dat gepaard ging met het gebruik van de wapenstok, traangas en het waterkanon. "Sommigen zijn getraumatiseerd. We contacteren de mensen die getuigenissen doorsturen om met hen te praten en hen gerust te stellen", aldus Polfliet. "Eerst gaan we voor hen zorgen."

'Traangas alleen bij bedreiging'

Of Extinction Rebellion op basis van de getuigenissen ook klacht gaat indienen tegen de politie, is op dit moment nog niet duidelijk. "We moeten nog bekijken wat mogelijk is", zegt Polfliet, die optreedt als een van de woordvoersters van de organisatie. Die zal zich laten bijstaan door een juridisch expert.

De getuigenissen die Extinction Rebellion tot nu toe verzameld heeft, hebben onder meer betrekking op het - mogelijk onrechtmatig - gebruik van traangas. "Het gebruik van traangas is alleen toegestaan wanneer de politie bedreigd wordt", zegt Linde Polfliet. "Vreedzame betogers werden zaterdag verdreven met traangas."

'Geen hotel'

Daarnaast heeft een aantal getuigenissen te maken met het verloop van de rest van de avond in de cellencomplexen. "Sommige mensen vroegen naar hun medicatie die ze dringend moesten innemen. De politie maakte opmerkingen als 'het is hier geen hotel' en 'zolang je niet flauwvalt, zal het wel niet zo dringend zijn." Mensen die water vroegen na belaagd te zijn geweest met pepperspray, kregen dit niet", getuigt Quinten Vanagt daarover.

"Een half uur na ons werd er een groep van nog eens 30 à 40 vrouwen op de grond gelegd op een heel oncomfortabele manier", zegt Vanagt nog over zijn passage in de cel. "Liggen mocht niet. Omdraaien om te spreken met mensen achter je ook niet. En vragen om basisrechten als water, naar toilet gaan of medische bijstand ook niet."

Comité P

De Franstalige mensenrechtenliga beseft dat de protestactie in de neutrale zone niet toegelaten was. "Een reactie van de ordetroepen viel dan ook te verwachten", klinkt het in een reactie van La Ligue des Droits Humains. "Maar de middelen die daarbij gebruikt werden, waren buiten proportie."

De mensenrechtenliga verwijst naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Die rechtbank stelt dat het recht tot betogen verbonden is aan de vrijheid van meningsuiting, en dat vreedzame betogingen getolereerd moeten worden door de autoriteiten."

De mensenrechtenliga roept op om klacht neer te leggen bij Comité P wanneer er sprake is van buitenproportioneel dwanggebruik. Op 21 oktober zal er ook een protestactie tegen politiegeweld plaatsvinden aan het Brusselse stadhuis. Die dag vindt de gemeenteraad van de Stad Brussel plaats.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, politie, extinction rebellion, klimaatprotest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni