Extra militairen voor Navo-top

De ministerraad heeft donderdag beslist om het aantal militairen dat in de grote Belgische steden ontplooid wordt voor de operatie "Vigilant Guardian" (OVG) ter versterking van de federale politie, op 550 te houden. Tijdens de komende Navo-top in Brussel kan dat aantal wel worden opgetrokken tot 870.

De beslissing komt er na een nieuwe dreigingsanalyse die het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) op 19 juni 2018 uitvoerde. Het dreigingsniveau werd behouden op niveau 2, en op niveau 3 voor een aantal potentiële doelwitten.

"De ondersteuning door Defensie blijft op 550 militairen voor een periode van een maand, van 3 juli tot 2 augustus. In dat aantal is ook rekening gehouden met een reservecapaciteit die onmiddellijk inzetbaar is. De ondersteuning door Defensie zal in periodieke stappen verder afgebouwd worden in samenspraak met de politie en in functie van de dreigingsanalyse en de terreinnoden", luidt het in een mededeling.

Van 10 tot 13 juli, wanneer de Navo-top doorgaat, kan het aantal militairen evenwel een piek van 870 bereiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?