Regering bouwt aantal militairen op straat af tot 550

© PhotoNews
| Beroepsmilitairen Ben, Jimmy en Yannick.

Momenteel worden er nog 550 militairen ingezet voor bewakingsopdrachten op straat en op een aantal gevoelige plaatsen. Op het hoogtepunt van de terreurdreiging waren dat er nog 1.800. Er blijft wel een reserve voorzien die meteen inzetbaar is.

Ter ondersteuning van de politie worden sinds begin 2015 militairen op straat ingezet, onder de noemer 'operatie vigilant guardian'. De militairen patrouilleren en bewaken een aantal gevoelige plaatsen.

Begin dit jaar is het dreigingsniveau verlaagd van niveau drie (ernstig) naar niveau twee (gemiddeld). In februari keurde de regering een stappenplan goed om het aantal militairen stapsgewijs te doen dalen.

Afgelopen vrijdag besliste de regering om tussen 3 juni en 2 juli nog 550 militairen in te zetten. De afbouw maakt het voor het leger mogelijk om de oefeningen te hernemen die door de inzet op straat op een lager pitje waren gezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?