Extra steun voor rusthuizen en geestelijke gezondheidszorg

© Saskia Vanderstichele
| Arcadi Rusthuis (archiefbeeld).

Iriscare heeft een aantal bijkomende maatregelen getroffen om de impact van de coronacrisis op de Brusselse rusthuissector, de geestelijke gezondheidszorg en de bijstand aan personen te verminderen. Het gaat voornamelijk om forfaitaire compensaties.

Sinds het begin van de coronacrisis hebben de door Iriscare erkende en gefinancierde instellingen zwaar te lijden. De Brusselse gezondheidsinstellingen kregen eerder al facultatieve subsidies. Nu is het volgens Iriscare van essentieel belang om de continuïteit te waarborgen in de kwaliteit van de verstrekte zorg.

Steun voor woonzorgcentra

Voor de rusthuissector werd al een facultatieve subsidie van 250 euro toegekend per ingenomen bed voor de bijkomende kosten. Om de negatieve weerslag op de omzet op te vangen, wordt voor het tweede en derde kwartaal van 2020 hetzelfde financieringsniveau behouden als in het vierde kwartaal 2019.

Tot slot heeft de Brusselse regering nog een derde tegemoetkoming goedgekeurd om de verhoging van het aantal lege bedden aan te kunnen. Het gaat om een forfait van 60 euro voor elke verloren facturatiedag (begrensd tot 90 dagen) mits de instelling het behoud van de tewerkstelling kan aantonen.

Wat de centra voor dagverzorging betreft, is het compensatiebedrag voor het omzetverlies hetzelfde als voor de rusthuizen en rust- en verzorgingstehuizen. Het gaat om 16,29 euro per dag en per begunstigde.

Inkomensverlies compenseren

Ook voor de psychiatrische verzorgingstehuizen is een gelijkaardige compensatie als voor de woonzorgcentra voorzien om het omzetverlies op te vangen. Voor het derde kwartaal 2020 is in een (volgens hetzelfde principe berekende) tegemoetkoming voorzien.

In de sector van de bijstand aan personen werd eveneens een facultatieve subsidie toegekend aan diensten voor thuishulp en thuisoppas, centra voor dagopvang en/of verblijf voor personen met een handicap, instellingen die actief zijn in de hulpverlening bij activiteiten in het dagelijks leven, begeleid wonen, centra voor gezinsplanning, palliatieve teams en revalidatie-overeenkomsten.

Dankzij de subsidie kunnen die diensten en instellingen het inkomensverlies door een daling van het aantal begunstigden compenseren, maar ook de extra kosten voor de aankoop van materiaal (wegwerpartikelen, beschermende kledij ...), uitzonderlijke prestaties (ontsmetting... ) of de verbetering van de werkomstandigheden en de infrastructuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?