Familie overleden Akram gekweld door vele onduidelijkheden

Zus Radjaa Boudekak laat foto's van haar broer zien terwijl moeder Zitouni Zoulikha vertelt over de betoging van dinsdag in Antwerpen.

De moeder van Anderlechtenaar Akram Kadri wordt elke dag gekweld door de vele onduidelijkheden rondom het overlijden van haar zoon. Dat gebeurde afgelopen zondag nadat de politie moest tussenkomen in Antwerpen. De wetsdokter trof amfetamines in zijn bloed aan, maar de exacte doodsoorzaak is nog onbekend.

Abderrahman, kortweg Akram, Kadri werd 29 en komt uit Anderlecht. Hij had gestudeerd voor loodgieter en heeft een dochtertje in Algerije. Zijn 22-jarige zus Radjaa Boudekak omschrijft hem als "een kalme, rustige jongen, die net opnieuw zou gaan trouwen."

Zijn moeder Zitouni Zoulikha omschrijft het leven van haar zoon niet als één dat over rozen ging. In Algerije was Akram gelukkiger, en daar trouwde hij zelfs tijdelijk met een Algerijnse. Maar die relatie liep stuk. Zijn nu driejarige dochter heeft hij nooit gezien, behalve op de Facebookpagina van haar moeder. "Het was deprimerend voor hem om naar te kijken," zegt Zoulikha.

Antwerpen

De laatste twee maanden was hij vaak in Antwerpen, waar hij volgens zijn moeder en zus een goede sociaal-assistent had gevonden. Ook was hij opnieuw verloofd, met een Marokkaanse die in Brussel woonde. Het beeld dat andere media schetsten van haar broer als losgeslagen drugsgebruiker klopt volgens zus Boudekak niet. "Zoals negentig procent van de jongeren rookte hij wel eens een jointje, maar hij gebruikte geen harddrugs," zegt Boudekak.

Uit een lijkschouwing door de wetsdokter blijkt dat Kadri amfetamine in zijn bloed had, een chemisch product dat onder andere voorkomt in speed. Daarover schrijft de krant De Standaard, maar die informatie is nog niet tot bij de familie geraakt. "We zijn niet op de hoogte, de informatie is dus nog niet bevestigd," zegt Boudekak.

Radjaa Boudekak vertelt over de vele vragen waarvan ze hoopt dat die tijdens het onderzoek worden beantwoord.

Verdwenen T-shirt

Zoulikha en Boudekak zitten met veel onduidelijkheden. "Op de beelden van de arrestatie droeg hij een zwart T-shirt, maar dat is niet terug te vinden in het bewijsmateriaal. Waar is het gebleven?", vraagt Zoulikha af. Op het shirt zouden mogelijk bloedsporen te vinden moeten zijn. Ook vinden ze het moeilijk te geloven dat Akram met stoelen gooide op het terras, zoals ooggetuigen vertellen. Hij was eerder wel met Justitie in aanraking gekomen en had een maand vastgezeten voor diefstal, maar hij was, zo beweren moeder en zus, nooit agressief.

akrams moeder
Zitouni Zoulikha vertelt over Akram.

Ook stelt de familie van Kadri zich vragen bij het tijdstip van overlijden. Zijn moeder denkt dat dat al gebeurde toen hij op de grond lag en de politie hem in bedwang hield. De blauwe plekken in zijn hals ondersteunen volgens haar die versie van de feiten. Volgens het Antwerps parket overleed Akram nadat hij gearresteerd werd. Hij zou onwel zijn geworden, gereanimeerd zijn geweest en vervolgens in het ziekenhuis overleden.

Om de exacte omstandigheden van het overlijden en de ­arrestatie uit te klaren, vorderde het parket maandag een onderzoeksrechter. Advocaat Sven Mary liet weten dat hij de familie juridisch bij zal staan. Op dinsdag vond een steunbetuiging plaats in Antwerpen, waar ongeveer tweehonderd mensen aan deelnamen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?