Fatima Zibouh leidt de antidicriminatiedienst van Actiris

| Fatima Zibouh.

Fatima Zibouh blijft weg van racismedebat na bedreigingen

Steven Van Garsse
© BRUZZ
21/03/2023
Updated: 22/03/2023 13.54u

Een debat over antisemitisme en antiracisme in het Joods Museum is helemaal de verkeerde kant uitgegaan. Politicologe Fatima Zibouh was uitgenodigd als lid van het panel, samen met antiracistische organisaties. Maar na bedreigingen aan haar adres hebben ze haar gevraagd om weg te blijven van het debat.

Een debat van de Union des Etudiants Juifs de Belgique (UEJB) over de plaats van het antisemitisme in het antiracismedebat afgelopen weekend heeft heel wat stof doen opwaaien.

Zondag vond een debat plaats in het Joods museum over discriminatie en racisme, maar aan de vooravond van het debat kwamen er bedreigingen aan het adres van politicologe Fatima Zibouh. De antidiscriminatiedeskundige was mee uitgenodigd om er te spreken over "convergenties in de strijd tegen alle vormen van racisme".

Volgens de bedreigers, die in joods vrijzinnige hoek te situeren zijn, wordt Zibouh door Iran geïnstrumentaliseerd om België te islamiseren. Als ze zou deelnemen aan het debat dan zou het verkeerd aflopen, zo klonk het.

De organisatoren hebben in allerijl beslist om Zibouh te vragen om weg te blijven van het debat. Uit solidariteit heeft een spreker van de organisatie MRAX beslist om niet in het panel te zetelen en vanuit de zaal tussen te komen

'Onaanvaardbaar'

De zaak heeft voor heel wat ophef gezorgd, niet in het minst in de zaal zelf. De sprekers van het debat, sociologe Illana Weizman en activist Jonas Pardo, allebei met joodse roots, hebben de uitsluiting van Fatima Zibouh sterk veroordeeld.

“We zijn razend” zo klonk het. “Hoe Fatima Zibouh is gediscrediteerd is onaanvaardbaar. We kunnen niet geloofwaardig over racisme debatteren als zoiets gebeurt. Dit soort rethoriek [van in diskrediet brengen] is precies wat wij als joden zelf meemaken." Er volgde een minutenlang applaus voor de afwezige Fatima Zibouh.

Vervelende zaak

Philippe Blondin, voorzitter van het Joods Museum zit alvast verveeld met de zaak. "Wij hebben hier niets mee te maken," onderstreept hij. "We waren geen organisator van het debat maar gastheer, zoals we dat zo vaak zijn."

Volgens Blondin strookt wat er gebeurd is niet met waar het Joods Museum voor staat. "We zijn juist een open huis waar dialoog belangrijk is. Ik heb Fatima Zibouh dan ook persoonlijk uitgenodigd op onze jaarlijkse iftar (maaltijd na zonsondergang tijdens de ramadan, nvdr) aan het eind van de maand. En ze mag daar het woord nemen. Dat spreekt voor zich."

Spreekrecht

Ook voor de Union des Etudiants Juifs de Belgique (UEJB) is het incident niet voor herhaling vatbaar. "Maar we konden niet anders dan Zibouh vragen om zich terug te trekken," zegt covoorzitter Sacha Guttmann. "Hadden we dat niet gedaan, dan had het debat niet kunnen doorgaan, wat nog erger zou zijn geweest." Guttmann wil niet ingaan op de vraag van waar de druk kwam.

"Die kwam van verschillende kanten en is onaanvaardbaar. We steunen Fatima Zibouh honderd procent. Ze heeft recht van spreken. Ze heeft het recht om de micro te krijgen," aldus Guttmann.

Guttmann is van plan om in de nabije toekomst een publiek statement te maken om duidelijk te maken dat dialoog belangrijk is en het cancelen van personen onaanvaardbaar.

Fatima Zibouh is onlangs door de Brusselse regering aangesteld als opdrachthouder voor het Brussel-2030 project. Défi en MR bekritiseren al een tijdje haar aanstelling omdat ze door het dragen van een hoofddoek de neutraliteit van de Brusselse instellingen zou schenden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni