Vanuit verschillende kanten komt er steun voor Fatima Zibouh die kritiek kreeg toen ze werd aangesteld als medecoördinator van Brussel2030, een organisatie die van Brussel de culturele hoofdstad van Europa wil maken.
Steun voor Fatima Zibouh na kritiek op haar aanstelling Brussel2030
Zibouh (42), doctor in de politieke wetenschappen en milieuactiviste, werd begin februari verkozen om naast Jan Goossens de kandidatuur van Brussel als culturele hoofdstad 2030 voor te bereiden. Ze nam de plek over van Hadja Lahbib, omdat zij werd aangesteld als minister van Buitenlandse Zaken in het federaal parlement namens MR.
De beschuldigingen aan het adres van Zibouh begonnen met een racistische tweet van een Waalse zakenman, Laurent Minguet. Hij suggereerde haar te stenigen. Later zei Minguet dat die uitspraak bedoeld was als een grap. Het is niet de eerste keer dat Minguet dergelijke uitingen doet. Eerder had hij op Twitter al eens gesuggereerd dat Afrikanen een lager IQ hadden dan Europeanen, schrijft Le Soir.
Daarop kwamen er reacties vanuit het Brusselse parlement. Parlementslid Christophe Magdalijns (DéFI) vond dat Zibouh haar hoofddoek moest afdoen vanwege haar nieuwe functie. Hij stelde vragen over haar aanstelling tijdens een plenaire vergadering. “Het is verboden om religieuze tekens te dragen wanneer je een openbaar ambt bekleedt”, vond Magdalijns. “Als je Brussel wil vertegenwoordigen, dan moet je neutraal zijn.”
Seksime
Minister-president Rudi Vervoort (PS) verdedigde de keuze voor Zibouh maandag in het Brussels parlement, en later volgde meer bijval. Brussels staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS) noemt de tweet van Minguet “onaanvaardbaar”.
“Dit is geen 'grap', maar niets anders dan seksisme, racisme en het aanzetten tot haat”, schrijft ze in een reactie op Twitter. Parlementslid Jan Busselen (PVDA) verdedigt Zibouh op Facebook. “Fatima is een bijzonder iemand met veel kwaliteiten en ik wens haar alle succes met deze nieuwe uitdaging.”
Ook vanuit andere hoek is er steun. Schrijver David Van Reybrouck staat “helemaal achter” Zibouh, met wie hij naar eigen zeggen al ruim tien jaar bevriend is. “Meer dan veertig jaar geleden in Brussel geboren zijn. Twintig jaar bruggen bouwen. (...) En dan zoveel haat en vijandschap over je heen krijgen”, schrijft de auteur in een reactie. “If they go low, we go high.”
Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat er ophef is over Zibouh en het feit dat zij een hoofddoek draagt. In 2010 trad ze toe tot het bestuur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, nadat ze was voorgedragen door Ecolo. MR vond dat de keuze voor een gesluierde vrouw niet strookte met de neutraliteitseisen in openbare diensten.
Eerder zei Zibouh in een interview met BRUZZ dat discriminatie iets is dat je draagt als “een tweede huid” als je een migratieachtergrond hebt, vrouw bent of een hoofddoek draagt. “Je leert ermee te leven. Je moet twee keer zo hard werken, je hebt geen recht op fouten, het is moeilijker om aanvaard te worden zoals je bent. Maar uiteindelijk put ik er ook kracht uit.”
Fatima Zibouh was nu niet bereikbaar voor een reactie.
Lees meer over: Samenleving , Brussel2030 , Fatima Zibouh , discriminatie , racisme , Europese Culturele Hoofdstad in 2030 , PS , PVDA , Défi , MR