Fedasil plant loket in Brussel voor asielzoekers die buiten opvang verblijven

Samusocial: Fedasil in Neder-Over-Heembeek Samusocial: Fedasil in Neder-Over-Heembeek
© Layla Aerts
| Fedasil in Neder-Over-Heembeek.
© Layla Aerts
| Fedasil in Neder-Over-Heembeek.

Fedasil gaat sociale, juridische en medische steun verlenen aan asielzoekers die - al dan niet vrijwillig - buiten het opvangnetwerk verblijven. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met die aanpak die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) had voorgesteld.

Het is de bedoeling loketten te openen in samenwerking met de gemeentes van Brussel, Gent, Charleroi, Luik en Antwerpen. De komende maanden zouden de eerste loketten moeten openen, om daarna het netwerk geleidelijk uit te breiden.

Om de medewerkers van de loketten zo goed mogelijk voor te bereiden, zal een deel van het personeel in eerste instantie tijdelijk worden "gedetacheerd" naar de opvangcentra van Fedasil. Daar leren ze alle noodzakelijke informatie op te nemen en te verspreiden. Na ongeveer zes maanden worden de medewerkers dan steeds meer geïntegreerd in de loketten in de grote steden.

De personen buiten het opvangnetwerk zijn een doelgroep die het agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers al langer wil bereiken. Het aanbod aan socio-juridische bijstand voor die groep heet vandaag te versnipperd en onvoldoende te zijn. Daarom wil het de vrijgekomen middelen inzetten voor een betere informering en begeleiding.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?