Samusocial: Fedasil in Neder-Over-Heembeek

| Fedasil in Neder-Over-Heembeek.

Fedasil plant loket in Brussel voor asielzoekers die buiten opvang verblijven

© Belga
22/09/2023

Fedasil gaat sociale, juridische en medische steun verlenen aan asielzoekers die - al dan niet vrijwillig - buiten het opvangnetwerk verblijven. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met die aanpak die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) had voorgesteld.

Het is de bedoeling loketten te openen in samenwerking met de gemeentes van Brussel, Gent, Charleroi, Luik en Antwerpen. De komende maanden zouden de eerste loketten moeten openen, om daarna het netwerk geleidelijk uit te breiden.

Om de medewerkers van de loketten zo goed mogelijk voor te bereiden, zal een deel van het personeel in eerste instantie tijdelijk worden "gedetacheerd" naar de opvangcentra van Fedasil. Daar leren ze alle noodzakelijke informatie op te nemen en te verspreiden. Na ongeveer zes maanden worden de medewerkers dan steeds meer geïntegreerd in de loketten in de grote steden.

De personen buiten het opvangnetwerk zijn een doelgroep die het agentschap dat instaat voor de opvang van asielzoekers al langer wil bereiken. Het aanbod aan socio-juridische bijstand voor die groep heet vandaag te versnipperd en onvoldoende te zijn. Daarom wil het de vrijgekomen middelen inzetten voor een betere informering en begeleiding.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni