Federale politie wil mensen met strafblad toelaten

Agenten van de Federale Politie.
Updated: 09-07-2019 - 10:51

De federale politie is zo wanhopig op zoek naar nieuwe agenten dat commissaris-generaal Marc De Mesmaeker aan de volgende regering vraagt om de toelatingsvoorwaarden te versoepelen en bijvoorbeeld ook mensen met een beperkt strafblad toe te laten. Dat zegt De Mesmaeker in een interview met Knack.

De politie heeft op dit ogenblik 3.700 vacatures. In een interview met Knack zegt Marc De Mesmaeker, sinds een jaar commissaris-generaal van de federale politie, dat hij aan de volgende regering wil voorstellen om ook mensen met een beperkt strafblad toe te laten.

"In de media was een tijdje geleden nogal wat te doen over zeven kandidaten met een strafblad die door de selectie zouden zijn geraakt. Ik heb die zeven dossier scrupuleus onderzocht en uiteindelijk bleek dat ik voor één kandidaat eerder 'nee' dan 'ja' zou hebben beslist", zegt De Mesmaeker.

"Onze selectie werkt dus op dat vlak goed. Maar als we alleen mannen en vrouwen mogen aanwerven die zich hun hele leven compleet onberispelijk hebben gedragen, dan is er dus ook geen plaats meer voor wie ooit een jeugdzonde beging. Bonne chance."

"Daarom gaan we aan de volgende regering voorstellen om regels vast te leggen, zodat je vanaf een bepaalde strafmaat niet meer in aanmerking komt als kandidaat. Welke feiten en welke straffen wel of niet kunnen, moet dan precies worden bekeken", aldus De Mesmaeker.

'Meer transparantie en efficiëntie'

Het beeld dat de politie op zoek zou zijn naar mensen met een strafblad om zo het personeelstekort op te vangen, klopt helemaal niet, reageert woordvoerster van de federale politie Sarah Frederickx. "We gaan zeker niet inboeten op kwaliteit", zegt Frederickx.

Het is volgens haar de bedoeling om kandidaten van bij de start van de selectieprocedures meer duidelijkheid te geven. "Nu konden bij manier van spreken ook daders van zedenfeiten of drugtrafiek zich kandidaat stellen en werden die er door de interne selectieprocedures uit gehaald. Bedoeling is dat we aan die mensen van bij de start zeggen dat het geen zin heeft om zich kandidaat te stellen."

"Anderzijds heeft het geen zin om mensen te weren die ooit een parkeerboete hebben gehad of een boete omdat ze fietsten zonder licht. Maar dat is nu ook al niet het geval. Alleen willen we zorgen voor meer transparantie en een meer efficiënte rekrutering", legt Frederickx uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?