Federale regering bereikt akkoord over verlaging energiefactuur

© Belga
01/02/2022
Updated: 01/02/2022 13.15u

De topministers van de federale regering hebben in de nacht van maandag op dinsdag een compromis gevonden over een compensatie voor de hoge energieprijzen en over een mini-taxshift. Het sociaal tarief krijgt een verlengstuk, er komt een verwarmingspremie van 100 euro en het btw-tarief voor elektriciteit gaat tijdelijk van 21 naar 6 procent.

De regering bereikte dinsdag een akkoord over maatregelen om de "koopkracht te boosteren," aldus premier Alexander De Croo (Open VLD). De regering neemt die stap omdat de stijgende energieprijzen er toe leiden dat heel wat gezinnen in een "moeilijke situatie" belanden. "Ook de gezinnen uit de middenklasse krijgen het moeilijker en moeilijker."

De 'boosters' bestaan uit een verlaging voor vier maanden van de btw op elektriciteit, een verwarmingspremie van 100 euro voor alle gezinnen en een verlenging van de sociale tarieven voor energie tot eind van het tweede kwartaal. Die verwarmingspremie van 100 euro zal worden verrekend via de stroomfactuur.

In totaal trekt de regering bijkomend 1,1 miljard euro uit voor de verlichting van de energiefactuur, aldus minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen). Dat komt bovenop de 760 miljoen euro die in oktober al werd uitgetrokken voor de uitbreiding en verlenging van de sociale tarieven.

Op langere termijn gaat de regering ook de accijnzen op energie hervormen. Bedoeling is zo beter om te kunnen gaan met prijsschommelingen op de markten. De accijnzen moeten daarbij werken als een "schokdemper voor de factuur," legt Van der Straeten uit.

Geen btw-verlaging op aardgas

De regering koos dus niet voor een verlaging van de btw op aardgas. "Mensen verwarmen zowel op stookolie, aardgas of elektriciteit. De prijzen van al die brandstoffen zijn gestegen. We willen voor iedereen zorgen voor een verlichting van de factuur," legt de premier uit. Was enkel gekozen voor een btw-verlaging op aardgas, dan vielen bijvoorbeeld de mensen die verwarmen op stookolie of met een warmtepomp uit de boot. Al die gezinnen ontvangen wel 100 euro.

De regering besloot ook tot een bijkomende tax shift, waarbij de bijzondere bijdrage sociale zekerheid – een crisisbelasting uit 1994 – wordt afgebouwd. Ook de werkbonus wordt aangepast.

Dat alles samen zorgt ervoor dat de regering een pakket aan maatregelen voor de gezinnen heeft uitgewerkt van, afhankelijk van de situatie van het gezin, "meerdere honderden euro's," aldus de premier.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni