Zwemmen wordt ondanks stijgende energieprijzen niet duurder in Brussel

baden van het centrum bains du centre zwembad Marollen.jpg
© Stad Brussel
| Het zwembad in de Marollen blijft even duur
© Stad Brussel
| Het zwembad in de Marollen blijft even duur

De stijgende energieprijzen zijn overal voelbaar, en Vlaamse zwembaden overwegen daardoor prijsstijgingen. Het water moet immers verwarmd worden, wat heel wat energie vereist. In Brussel liggen hogere prijzen voor toegangstickets nog niet op tafel, leert een rondvraag van BRUZZ.

De torenhoge energieprijzen zullen zich ook vertalen in duurdere toegangstickets voor zwembaden, schrijft De Morgen vandaag. In Nederland is het al langer een ophefmakend onderwerp. Zo stegen de toegangsprijzen van zwembad De Brink in Zelhem nabij Arnhem al met 2,50 euro, volgens RTL Nieuws.

Zo ver zijn we nog niet in België, al voelen de zwembaden de stijgende energiekost zeker wel. Het Netwerk Lokaal Sportbeleid, waar veel zwembaden in Vlaanderen bij aangesloten zijn, bevestigt dat aan De Morgen. Voor vestigingen die een contract met vast energietarief hebben, is er niet meteen een probleem. In geval van variabele energietarieven is de vraag hoe steden en gemeenten dat gaan opvangen: gaat de temperatuur van het water naar beneden, of de prijs van het entreekaartje naar omhoog?

Brusselse zwembaden

De Brusselaar betaalt gemiddeld meer voor de gas- en elektriciteitsfactuur dan de Vlaming. Maar toch is er goed nieuws: de zwembadprijzen lijken in de toekomst niet meteen te stijgen.

De prijzen van de drie zwembaden van de Stad Brussel – in Brussel-Stad, Laken en Neder-Over-Heembeek – blijven zoals ze nu zijn en zullen ook in de toekomst niet stijgen, zo weet Els Wauters, woordvoerster van Schepen van Sport en Klimaat Benoit Hellings (Ecolo-Groen). Zij werken met vaste energiecontracten en blijven momenteel gespaard.

Dirk Van de Wiele, afdelingshoofd Beweging en Sport aan de VUB, ziet ook niet meteen een prijsstijging komen voor het VUB-zwembad: “Er is al wel over gepraat, maar momenteel staat er nog niets concreets op de agenda. Aan de VUB moet zoiets ook door de studentenraad. Als het er al komt, dan zal het pas voor volgend jaar zijn.”

Deze trend lijkt zich ook bij de gemeentelijke zwembaden verder te zetten. Zowel bij de zwembaden in Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe als in Sint-Joost-ten-Node is er nog geen sprake van prijsstijgingen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?