Neptunium-zwembad in Schaarbeek plechtig heropend na jarenlange renovatie

Emilia De Feyter
© Belga - BRUZZ
16/09/2023
Updated: 17/09/2023 14.18u

De gemeente Schaarbeek en de openbare bouwexpert voor Brussel Beliris hebben zaterdagochtend plechtig het gemeentelijke zwembad Neptunium geopend verklaard. Het zwembad was sinds 2017 gesloten voor renovatiewerken.

Het zwembad in modernistische architectuur van de jaren vijftig werd in 1957 voor het eerst geopend. In 2017 sloot het de deuren om gerenoveerd te worden en zo te voldoen aan de hedendaagse wetgeving inzake veiligheid en hygiëne. Meteen werd ook werk gemaakt om het zwembad energiezuiniger te maken. Een nieuwigheid is het "ultramoderne" toezichtsysteem dat zowel gewone camera's als onderwatercamera's gebruikt om te helpen bij de preventie van verdrinkingsdood.

"Dit systeem heeft zich al bewezen in andere zwembaden en laat de redders toe kostbare seconden te winnen in geval van nood", zegt Beliris. Daarnaast werd ook de indeling van het zwembad herdacht. De zone met schoenen werd gescheiden van de blotevoetenzone, de gemeenschappelijke kleedkamers bevinden zich tegenwoordig op de benedenverdieping en er zijn nieuwe kleedkamers voor families en personen met een handicap.

Het gebouw zou volgens Beliris ook een pak energiezuiniger zijn, dankzij de installatie van een condensatieketel, een warmtepomp en muur- en dakisolatie. De werken namen zes jaar in beslag. Beliris investeerde 12 miljoen euro in de werkzaamheden, de gemeente Schaarbeek investeerde 6 miljoen euro.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni