Zwembad Résidence Palace zoekt uitbater

© Saskia Vanderstichele
| Het art-décozwembad van Résidence Palace is al jaren afgesloten.

De federale overheid zoekt naar een oplossing voor het art-décozwembad van Résidence Palace. Bedoeling is een uitbater te vinden die ook de renovatie mee bekostigt, zodat Brusselaars er weer kunnen gaan zwemmen. Geen overbodige luxe, gezien de overvolle zwembaden in de stad.

De federale Regie der Gebouwen is beheerder van Résidence Palace, maar talmt met de renovatie van het historische Blok C. Daarin bevindt zich naast een theaterzaal en kantoren ook een parel van een zwembad, ooit publiek toegankelijk maar buiten gebruik sinds 2006.

In 2015 verkondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) nog dat het Gewest de Regie der Gebouwen daarover in gebreke had gesteld. Hij stelde voor om het gebouw over te hevelen naar het Gewest, maar de oppositie toonde zich meteen tegenstander. “Daar heeft Brussel de middelen niet voor,” klonk het.

Externe partner

Ondertussen zoekt de Regie der Gebouwen naar een andere oplossing, specifiek voor het zwembad. Ze wil een externe partner aantrekken die het zwembad op termijn wil uitbaten en ook de renovatiewerken mee uitvoert.

“De bedoeling is dat iedereen op termijn weer in Résidence Palace kan zwemmen. Maar zwembaden beheren is geen kerntaak van de Regie, dus we besteden dat liever uit,” zegt woordvoerder Tine Deckers. “Alle tijd en energie die de Regie zo kan uitsparen, kan ze investeren in andere Brusselse werven, zoals de herstellingswerken aan het Justitiepaleis.”

Publicatie in 2020

“Op dit moment stellen we een overheidsopdracht op,” vertelt Deckers. “We onderzoeken nu wat er allemaal nodig is voor de renovatie, en wat de externe partner precies moet en mag doen. Ook de kostenverdeling tussen de Regie en de uitbater moeten we nog bepalen.” Het zwembad is historisch erfgoed, wat een hoop extra regels met zich meebrengt.

De eerstvolgende stap is de publicatie van die overheidsopdracht, voorzien in de loop van 2020. Wat de verdere timing is voor de renovatie, kan Deckers nog niet zeggen. “Na publicatie moeten geïnteresseerde uitbaters zich inschrijven, waaruit de Regie dan een keuze kan maken. Ook daarna zijn er nog hordes te nemen, te veel om nu al een einddatum mee te geven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?