Steeds meer zwembaden dicht: in Schaarbeek kun je pas vanaf 2021 weer plonzen

© Bart Dewaele
| Zwembad Neptunium in Schaarbeek is nog niet klaar, of andere Brusselse zwembaden sluiten al.

Terwijl het zwembad van Elsene na de zomer sluit voor een lange renovatie, blijven de werken in Schaarbeek en Sint-Joost maar aanslepen. Het zwembad Neptunium in Schaarbeek zal nu pas ten vroegste in 2021 kunnen openen. Ondertussen worden de plannen voor nieuwe (subtropische) zwembaden, onder meer in Sint-Jans-Molenbeek, wel iets concreter.

Volgens de eerste planning zou zwembad Neptunium in Schaarbeek nu al open zijn. Maar zoals vaak duiken tijdens de renovatiewerken velerlei euvels op die het proces erg vertragen. Zo blijkt het pleisterwerk van Neptunium een “ongezien grote hoeveelheid asbest te bevatten,” zegt Marianne Hiernaux van bouwheer Beliris.

“Om veiligheidsredenen mogen de arbeiders niet verder werken aan het zwembad zolang het asbest wordt verwijderd. Eind oktober zou die klus geklaard moeten zijn. Daarnaast hebben we samen met de gemeente beslist om het grote bad volledig te vervangen, omdat de waterdichtheid op termijn niet betrouwbaar was,” vervolgt Hiernaux.

Die onvoorziene werken zorgen voor een voorlopige openingsdatum in januari 2021, terwijl het zwembad oorspronkelijk eind 2018 zou heropenen. Mochten er nog zulke onvoorziene complicaties opduiken, kan die einddatum nog opschuiven. Neptunium is dicht sinds midden 2017.

Spanning in Sint-Joost

Hoe het nu zit met het zwembad van Sint-Joost-ten-Node, is nog onduidelijk. Nadat de geplande opening in mei afgeblazen moest worden, hulde de gemeente zich in stilzwijgen. De bevoegde aannemer wist te vertellen dat de werken midden juli afgerond zullen zijn, maar dat wil het kabinet van burgemeester Emir Kir (PS) niet bevestigen.

“We wachten nog op enkele certificaten. Ik kan wel vertellen dat alles goed vooruit gaat, maar we communiceren pas een timing als we echt zeker zijn. We willen niet nog eens onaangenaam verrast worden, zoals in mei,” aldus woordvoerster Charline Six.

(Lees verder onder de afbeelding.)

Sportparel Zwembad BRUZZ ACTUA 1578
© Bart Dewaele
| Zwembad Victor Boin moet in de toekomst opnieuw dicht voor renovatie.

Eventjes verversen

Ondertussen gaan er alweer andere Brusselse zwembaden dicht. In Sint-Pieters-Woluwe is dat gelukkig maar tijdelijk. Sportcity is dicht sinds 1 juni en zal in september weer opengaan, om de zwemlessen op school zo weinig mogelijk te hinderen. Het Victor Boin-zwembad in Sint-Gillis is dan weer dicht van 17 tot 30 juni, om het water te verversen en het zwembad te reinigen.

Maar het zwembad van Elsene zal op 1 september voor langere tijd sluiten, wellicht tot september 2021, voor een volledige renovatie. Op termijn moet ook Victor Boin dicht voor een grondiger renovatie. Vorig jaar sprak de gemeente Sint-Gillis nog van lente 2020 als startdatum, maar dat is wellicht te vroeg, zegt het kabinet van burgemeester Charles Picqué (PS) nu. Wanneer de renovatie dan wel start, kan de gemeente nog niet vertellen.

Subtropisch Weststation

Dat meer zwembaden in Brussel wenselijk zouden zijn dringt nu ook op verschillende bestuursniveaus door. Brussel-Stad bestudeert de mogelijkheid van een openluchtzwembad, Leefmilieu Brussel houdt deze zomer testdagen voor verschillende zwemvijvers.

Bovendien stuurt de gemeente Sint-Jans-Molenbeek al een tijdje aan op een nieuw, mogelijk subtropisch zwembad, naast het bestaande olympische zwembad Louis Namèche. Het nieuwe project zou er komen op de site aan het Weststation, op de plaats waar nu nog een grote hangar staat. Dat idee wordt nu concreter, want het Brussels Gewest besliste om in haar Richtplan voor de site de mogelijkheid van een zwembad te onderzoeken.

Sint-Jans-Molenbeek SP.A Jef Van Damme plaats 6

“Bedoeling is om nu alle praktische zaken na te gaan,” zegt Molenbeeks schepen van Openbare Werken Jef Van Damme (SP.A). “Hoe moet het zwembad gefinancierd worden en is dat haalbaar? Wat voor soort zwembad kan het worden? Kan er een deel in openlucht? En moet daar nog sportinfrastructuur bij? In ieder geval is met dit plan een grote stap vooruit gezet.”

In september moeten alle pistes onderzocht zijn, zodat de nieuwe Brusselse regering ermee aan de slag kan. Klein obstakel: de site aan het Weststation is nu nog eigendom van de NMBS. Het Gewest wil die grond overkopen, maar de onderhandelingen lopen vast over de kostprijs. “Zolang daar geen akkoord over komt, kunnen we natuurlijk niets ontwikkelen,” aldus Van Damme nog.

De status van de Brusselse zwembaden op dit ogenblik: open of gesloten?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?