Zwembad Sint-Joost vanaf half juli klaar voor opening

© Saskia Vanderstichele
| Het zwembad van Sint-Joost-ten-Node, in oogstrelende art-decostijl.

Groot was de teleurstelling begin mei, toen het gemeentelijk zwembad van Sint-Joost-ten-Node toch niet opende. Een defect waterfiltersysteem gooide roet in het eten, maar is ondertussen hersteld. Een nieuwe aflevering in de saga: vanaf half juli zou het zwembad, na meer dan tien jaar renoveren, dan toch eindelijk open kunnen.

Het bleef een tijdje stil rond het zwembad in de Sint-Franciscusstraat in Sint-Joost, een juweeltje in art-decostijl. De gemeente wilde het zwembad begin mei inhuldigen, na een lange renovatie van tien jaar. Maar onder meer een defect waterfiltersysteem zorgde voor uitstel. Een nieuwe timing gaf de gemeente niet.

Nochtans was het filtersysteem in 2009 nog vernieuwd, wat niet zo lang geleden is. Maar vlak daarna begonnen de renovatiewerken, waardoor de waterfiltering niet gebruikt en niet onderhouden werd. Na amper gebruikt te zijn, was het systeem dus opnieuw defect. De gemeente heeft nu 120.000 euro opgehoest om het systeem te vervangen, zo bleek op de afgelopen gemeenteraad.

Stof wegfilteren

Die werken zijn ondertussen gebeurd, zo hoort BRUZZ van een onderaannemer van de firma AC Herstal, die het filtersysteem vervangt.

“Het is nu nog zaak om het water conform de gezondheidsnormen te krijgen. Omdat er bij de werken zo veel stof is vrijgekomen, moet het zwembadwater eerst meerdere keren gefilterd worden. Tegen midden juli zouden we daarmee klaar moeten zijn en kan het zwembad weer open,” klinkt het.

Nooit winstgevend

Tien jaar duurde het voor de gemeente de renovatie van het zwembad afkreeg. Voor een deel spelen de hoge exploitatiekosten wellicht een rol. Een zwembadbeheerder die liever anoniem wil blijven: “Een openbaar zwembad draaiende houden is nooit winstgevend. Als je uit de kosten voor renovatie en onderhoud wil geraken, moet je 8 à 9 euro per zwembeurt vragen. Dat betalen mensen hier niet, dus moeten de prijzen lager. Elk zwembad geeft zo ieder jaar 400 à 500.000 euro cadeau aan de samenleving.”

Maar dat is dus ook zo in andere Brusselse gemeenten, waar renovaties niet zo lang aanslepen.

'Zwembaden naar Gewest'

De oppositieleden van Ecolo-Groen stellen zich niettemin vragen bij de gemeentelijke beheer van publieke zwembaden. “Het ene na het andere probleem dook op bij de renovatie. Kan de gemeente dit wel aan?” vraagt raadslid Frédéric Roekens (Groen) zich af.

“In Berlijn heb je bijvoorbeeld één dienst voor alle stedelijke zwembaden, die ervoor zorgt dat ze niet met verschillenden tegelijk moeten sluiten voor renovatie. De vraag is al vaak gesteld, maar het lijkt me dat de zwembaden beter door het Brussels Gewest beheerd worden,” aldus Roekens.

Openingsuren

Een toegangskaartje voor het vernieuwde zwembad zal 2 euro kosten voor inwoners, en 3 euro voor wie niet in Sint-Joost woont. Het zwembad zal van maandag tot donderdag geopend zijn van 7.30 tot 19.30 uur, op vrijdag van 7.30 tot 22 uur, op zaterdag van 10 tot 22 uur, en op zondag van 10 tot 20 uur.

Noch de communicatiedienst van de gemeente Sint-Joost, noch de woordvoerster van burgemeester Emir Kir (PS) was vrijdag bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?