Twee van de vijf tijdelijke zwemvijvers gesneuveld

© Pool is cool
| Pool Is Cool ijvert voor een openluchtzwembad in Neerpede.

Eind februari kondigde Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) aan dat vijf vijvers deze zomer een testweekend zouden krijgen waarin zwemmen mogelijk zal zijn. Uiteindelijk blijven nog maar drie vijvers over: de Neerpedevijver, de vijver van de Koninklijke Visserij in Watermaal-Bosvoorde en de vijver van het Ter Kamerenbos.

Wie deze zomer in Brussel in open lucht wil zwemmen noteert best de volgende data: 19 en 20 juli, 27 en 28 juli, en 3 en 4 augustus. Tijdens deze weekends zal het mogelijk zijn om in respectievelijk de Neerpedevijver, de vijver van het Ter Kamerenbos en de Terlindenvijver in Watermaal-Bosvoorde te plonzen.

Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) liet de waterkwaliteit van een twintigtal Brusselse wateren onderzoeken en concludeerde dat eerst zes, en later vijf zones in aanmerking kwamen als zwemzones. Naast de drie eerder vermelde zones ging het ook nog om de vijvers van het Rood Klooster en het kanaal ter hoogte van COOVI.

Maar die werden intussen van het lijstje verwijderd, verneemt BRUZZ en bevestigt het kabinet van minister Fremault. "Na de studie gingen we in overleg met de betrokken instanties. Niet iedereen ging akkoord met een test van een zwemzone", zegt Fremaults woordvoerster Kathrine Jacobs aan BRUZZ.

Kanaal niet veilig

"Zwemmen in het kanaal zag de Haven van Brussel niet zitten", vult Paul Steinbrück van Pool Is Cool aan. De Haven van Brussel benadrukt dat het de mogelijke zwemzone in het kanaal heeft onderworpen aan een veiligheidsstudie. "Zwemmen in het kanaal is niet veilig wegens het bootverkeer en ook het water is niet geschikt. We weten niet wat er op de bodem of in het water ligt", aldus de havenwoordvoerder bij onze redactie.

20190606_zwemvijvers_PoolIsCool
© Pool Is Cool
| De locaties van de drie zwemvijvers die komende zomer getest worden.

Voor een zwemvijver aan het Rood Klooster lag de gemeente Oudergem dan weer dwars. "Er zijn werken aan het Rood Klooster. De gemeente wil daar verder niets organiseren voor openluchtzwemmen", legt Steinbrück uit.

Tijdens de gemeenteraad van de Stad Brussel in mei gaf schepen van Groene Ruimten Zoubida Jellab (Ecolo-Groen) ook aan haar twijfels te hebben over een zwemzone in het Ter Kamerenbos. "Voor het testweekend zal het water in de vijver geanalyseerd worden. Als het water veilig is, kan de test eind juli doorgaan", klinkt het vandaag op haar kabinet.

Expedition Swim

Naast het Ter Kamerenbos krijgen ook de Neerpedevijver en de vijver van de Koninklijke Visserij in Watermaal-Bosvoorde een testweekend in de loop van de zomervakantie. Wie in een van de vijvers wil duiken, moet zich wel op voorhand aanmelden. Dat kan gratis vanaf juli via de website expeditionswim.be. Het aantal zwemmers zal beperkt worden.

"Voor alle duidelijkheid: het gaat om zwemmen op een beperkte manier", zegt Paul Steinbrück van Pool Is Cool. "De drie tests kaderen in een onderzoek om te weten te komen hoe we zwemmen in de bestaande wateren mogelijk kunnen maken."

Daarna is het de bedoeling om het debat over openluchtzwemmen in Brussel opnieuw op gang te brengen. Pool is Cool hoopt daarvoor op de steun van de nieuwe minister van Leefmilieu, de opvolger van Céline Fremault.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?