Zwembaden Schaarbeek en Sint-Gillis dicht vanaf 1 juli

© Wouter Vangelwe

Zowel zwembad Neptunium in Schaarbeek als Victor Boin in Sint-Gillis sluit op 1 juli de deuren voor werkzaamheden. In Schaarbeek blijft het bad twee jaar dicht, voor een grondige renovatie. In Sint-Gillis gaat het zwembad midden oktober weer open, om eind 2019 opnieuw te sluiten.

Het Schaarbeekse Neptuniumzwembad is dit jaar zestig jaar oud, en krijgt nu een grondige renovatie.

In tegenstelling tot de meeste zwembaden is Neptunium een zwembad dat niet in de bodem verzonken ligt, meldt gemeentelijk infoblad Schaarbeek Info. Het werd gebouwd bovenop een oude vijver die gevoed werd door de Maalbeek. Het modernistische zwembad wordt in de zomer volledig drooggelegd, zodat er technici in de kuip kunnen werken. Een werk dat omzichtig moet gebeuren: als de zwemkom leegloopt, brengt dat stabiliteitsproblemen met zich mee.

Er zal verlichting achter glas worden geplaatst, die voor een nieuw lichtspel in het water zal zorgen. De douches en kleedkamers worden vernieuwd om te voldoen aan de huidige standaarden.

Systeem kleedhokjes verdwijnt
Slecht nieuws voor de nostalgici: na de werkzaamheden zullen zwemmers hun kleding en spullen niet meer kunnen achterlaten in de kleedhokjes. Dat is nog een courante praktijk in vele Brusselse zwembaden, zoals die van Brussel-Stad, Elsene, Sint-Gillis en Schaarbeek.

Neptunium krijgt een systeem met afsluitbare kastjes, zoals ook in Vlaanderen gebruikelijk is. De kajuit-achtige kleedhokjes rond het zwembad blijven wegens hun historische karakter wel behouden.

Verder moet een modern antiverdrinkingssysteem de veiligheid verhogen. Mensen met een verminderde mobiliteit zullen gemakkelijker toegang krijgen tot het zwembad, door aangepaste ingangen en een aangepast liftsysteem. Ook wordt het gebouw energiezuiniger, door een betere isolatie en nieuwe ramen en deuren. De werken zullen normaal gezien “minder dan twee jaar” duren, laat de gemeente weten.

Geen zwemlessen
In totaal wordt 7,7 miljoen euro uitgetrokken voor de renovatie van het Schaarbeekse zwembassin. De werken liepen meer dan een jaar vertraging op omdat de gemeente het niet eens raakte met federaal Brusselfonds Beliris over de financiering van de renovatie. Beliris komt maar voor 6 miljoen euro tussen. “We hebben wel een aanvraag gedaan voor bijkomende subsidies”, klinkt het op het kabinet van de burgemeester.

Kinderzwemclub De Eendjes is inmiddels uitgeweken naar het zwembad in Laken. De Schaarbeekse scholen zullen de komende twee jaar hun zwemlessen moeten opschorten, zo liet schepen van Sport Adelheid Byttebier (Groen) eerder al weten.

Zwemmers kunnen evenmin in buurgemeente Sint-Joost terecht. Daar is het gemeentelijke zwembad al acht jaar gesloten, maar de bouwvergunning werd pas in februari afgeleverd. De grootscheepse renovatiewerken zijn net drie weken geleden begonnen. Vermoedelijk zal het gerenoveerde Sint-Franciscusbad maar in de herfst van 2018 de deuren openen.

Ook het zwembad Victor Boin in Sint-Gillis sluit deze zomer trouwens, om de kuipen opnieuw waterdicht te maken en te stabiliseren. Het art-decozwembad heropent ten laatste midden oktober, maar gaat eind 2019 dicht voor uitgebreidere werken.

Bekijk de staat van het Brusselse zwembadaanbod hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
 • De jachthaven van Brussel: van de stad naar de oceaan
 • Welkom in Broksele, zusterstad van Brussel
 • Big City: Was Hoog-Vorst ooit een kasteelwijk?
 • Op twee wielen door de achtertuin van Brussel
 • Hier vind je BRUZZ in de stad
 • Archief
deze week
 • Directie verlaat Joods Museum: 'Antisemitisme fors toegenomen'
 • Le virus n'a pas arrêté le street art
 • Filosoof Bleri Lleshi: 'Wie geen strijd voert, zal niets veranderen'
 • BRUZZ in the city
 • Archief
Neem een abonnement