Zwembaden overrompeld: 'Trek eerst een nummertje'

© PhotoNews

De hittegolf drijft extra veel Brusselaars naar de zwembaden. Sommige baden zitten zo overvol dat ze mensen moeten tegenhouden. “We vragen dan om nog even in de cafetaria te wachten.”

Doorheen het jaar zijn het vooral de baantjestrekkers die de Brusselse zwembaden bevolken. Maar met dit warme weer zoeken ook gezinnen en plezierzwemmers de koelte van het Brusselse chloorwater op.

Dat zorgt voor een ware overrompeling, bevestigt Georgy Manalis van het zwembad Triton in Evere. “We hebben overdag enkele lessen geannuleerd om zo veel mogelijk mensen te laten zwemmen. Maar dan nog zitten we vaak aan de maximumcapaciteit van 184 zwemmers. Dan moeten we soms mensen vragen om nog even te wachten in de cafetaria.”

Veiligheid staat immers centraal, en dus mag die maximumcapaciteit absoluut niet overschreden worden. Om de soms niet zo ervaren zwemmers in het oog te houden, gaat het zwembad van Evere op drukke dagen ook van twee naar vier badmeesters.

Ongeduldige wachtrij

In Ganshoren, met een capaciteit van 155, moeten badgasten al aan de ingang nummertjes trekken. “Pas als er mensen naar buiten gaan, mogen de eersten binnen naar de kleedkamers en het zwembad. Tijdens deze hete dagen loopt de wachttijd op tot een half uur. Dat is elk jaar hetzelfde probleem, met ongeduldige mensen in de wachtrij tot gevolg. Maar we kunnen niet anders.”

Bij het zwembad van Ukkel zitten ze ook iedere zomer wel een paar dagen aan hun limiet, al was dat deze week nog niet het geval. “Er kunnen maximaal 200 mensen tegelijk zwemmen, en vorig jaar hebben we af en toe mensen moeten tegenhouden aan de ingang,” zegt beheerder Patrick Denutt.

“De afgelopen dagen hebben we ons solarium geopend, een buitenterras waar mensen op ligstoelen kunnen zonnen. Daar kan een deel van de mensen dan even terecht buiten het zwembad.”

En dan zijn er nog de wildzwemmers natuurlijk, die onder meer zondag in een waterpartij aan de Zuidertoren klauterden voor wat extra verkoeling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?