| Het zwembad Neptunium na de renovatie.

Pas gerenoveerd Neptunium-zwembad laat ‘strakke boerkini’s’ toe

RV
© BRUZZ
18/09/2023

Nadat het zwembad meer dan zes jaar gesloten was voor renovatiewerken, werd Neptunium in Schaarbeek afgelopen zaterdag feestelijk ingehuldigd. Opvallend: in de nieuwe kledingvoorschriften wordt de boerkini niet uitdrukkelijk verboden.

Maandag werd het nieuwe huishoudelijk reglement van het zwembad het voorwerp van controverse, nadat RTBF een artikel publiceerde waarin werd beweerd dat de boerkini voortaan toegelaten zou zijn in het zwembad. “Een ongegronde controverse”, volgens het kabinet van burgemeester Cécile Jodogne (Défi).

In het nieuwe reglement staat dat “zwemmers zwemkledij moeten dragen die strikt voorbehouden is voor dit doel. Enkel conventionele zwemkledij is toegestaan, evenals wetsuits die speciaal bedoeld zijn om te zwemmen en die het lichaam geheel of gedeeltelijk bedekken.”

Met deze regel biedt de gemeente met andere woorden ruimte aan personen die met bedekte zwemkledij willen komen zwemmen. Neptunium is hiermee het enige zwembad dat marge laat, al wordt de term boerkini niet nadrukkelijk vermeld in het reglement. In de zwembaden van de Stad Brussel zijn alle soorten boerkini's verboden.

"Zwemkledij moet nauw aansluitend zijn"

“De nadruk ligt op het verbod op loszittende kledij”, benadrukt kabinetsmedewerker Baptiste Buidin. “Alle zwemmers moeten nauw aansluitende kledij dragen in het zwembad die bedoeld is om mee te zwemmen. Strandkledij, shorts, rokken en loszittende kledij zijn niet toegelaten.”

Strakzittende boerkini’s zonder rokjes of franjes zijn dus in principe toegelaten.

Het is de bedoeling van het gemeentebestuur om Neptunium hierdoor “open te stellen voor iedereen die wil zwemmen in een gloednieuw zwembad en die de regels respecteert zoals het hoort.”

“Het zwembad is een unieke plek die mensen van alle leeftijden, achtergronden en sociale klassen samenbrengt en het mag geen plek van verdeeldheid en discriminatie worden”, klinkt het in het persbericht van de gemeente.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni