| De uitgebrande wagen

Fel protest tegen Congolese president geen invloed op staatsbezoek

TDN
© BRUZZ
18/09/2019
Updated: 18/09/2019 12.15u

Het parket van Brussel onderzoekt of de uitgebrande wagen, die dinsdag het autoverkeer in de Belliardstraat hinderde, het werk is van manifestanten tegen de Congolese president Félix Tshisekedi. Het programma van het Congolese staatshoofd tijdens zijn bezoek aan ons land wordt ondanks de relletjes niet aangepast.

Een honderdtal betogers protesteerde dinsdag in Brussel tegen het staatsbezoek van Tshisekedi, die in het Egmontpaleis officieel ontvangen werd door premier Charles Michel (MR) en later ook door koning Filip. Iets verderop legde een brandend voertuig in de Belliardstraat het verkeer in Brussel vanaf de middag helemaal lam.

Brand aangestoken

Wie verantwoordelijk is voor die brand is nog niet duidelijk. Uit posts op Facebookpagina’s van Congolese drukkingsgroepen leidt het Brussels parket de betrokkenheid van de manifestanten af. Daarom is een onderzoek gestart. De daders zouden het voertuig in het midden van het kruispunt met de Trierstraat geparkeerd hebben en het daar in brand gestoken hebben.

Door het incident stond de Brusselse politie wel meteen op scherp. Er zou dinsdagavond nog een crisisvergadering plaatsgevonden hebben, al kon woordvoerster Ilse Van de Keere die informatie niet bevestigen. Of er de resterende dagen van het staatsbezoek extra veiligheidsmaatregelen genomen worden in Brussel, mocht ze niet kwijt.

Het filmpje van de brandende wagen op Facebook.

Staatsbezoek gaat onverstoord voort

Bij het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken bevestigt men dat de politie extra waakzaam zal zijn. “Er zijn sowieso al veiligheidsmaatregelen uitgewerkt op basis van een risico-analyse, zoals dat voor elk staatsbezoek het geval is. Afhankelijk van de actualiteit kunnen die maatregelen aangepast worden. We volgen de situatie continu op”, aldus een woordvoerder.

Ondanks het tumult van dinsdag blijft het programma van Tshisekedi de komende dagen ongewijzigd. Woensdag brengt hij vooral in Antwerpen door, maar ’s avonds ontmoet hij de Congolese diaspora in Paleis 12. Donderdag ontmoet Tshisekedi de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS). Het is de eerste keer in twaalf jaar dat een Congolese president een officieel bezoek brengt aan België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , Félix Tshisekedi , brandend voertuig , belliard , protest

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni