Feministische fietstocht vraagt aandacht voor gebrek aan fietsende vrouwen in Brussel

© Zij-kant
| Fietstour 'Women Bike the City' wil sensibiliseren rond het feit dat vrouwen nog veel te weinig op de fiets zitten in Brussel: slechts één op drie fietsers is een vrouw

Zo'n tweehonderd mensen namen zondag deel aan een feministische fietstocht doorheen Brussel. De tocht, die georganiseerd is door progressieve vrouwenbeweging Zij-kant onder de titel 'Women Bike The City' trok langs vrouwelijke straatnamen en feministische streetart, om te eindigen in Laken, waar een muurschildering van artieste Anthea Missy onthuld werd.

De fietstocht is van start gegaan op het Jo Coxplein bij de AB, een van de weinige naar vrouwen vernoemde straten in de hoofdstad. "Met onze fietstocht willen we sensibiliseren rond het feit dat vrouwen nog veel te weinig op de fiets zitten in Brussel", zegt Julie Van Garsse, woordvoerster van Zij-kant.

"Slechts een derde van de Brusselse fietsers zijn vrouwen, dus er is duidelijk een probleem. We willen vandaag op een leuke manier tonen dat fietsen in Brussel ook een vrouwenzaak is, en tegelijkertijd de beleidsmakers erop wijzen dat er nog een heleboel obstakels zijn die moeten overwonnen worden opdat vrouwen niet meer weigerachtig zouden staan tegenover de fiets als vervoersmiddel."

Een studie van de vzw Pro Velo, die binnenkort verschijnt naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit, legt verscheidene oorzaken bloot voor het verschil in fietsgebruik tussen de verschillende genders.

Onveiligheid

"Enerzijds is er de onveiligheid op de weg", aldus Julie Van Garsse. "Vrouwen liggen daar nog meer wakker van dan mannen, onder meer omdat zij nog altijd vaker op weg zijn met kinderen, en met boodschappen. De infrastructuur is niet zo goed afgestemd op de korte, complexe trajecten die zij moeten afleggen, van huis naar de crèche, naar het werk, naar de winkel. De fietspaden zijn te smal, er zijn te weinig fietsparkings."

"Ook street harassment blijft een probleem", klinkt het nog, "net zoals het feit dat fietsen in bepaalde gemeenschappen nog steeds niet gezien wordt als een sociaal aanvaardbare activiteit voor vrouwen, of veel minder dan voor mannen en kinderen."

Onder meer de politica's Els Rochette (One.Brussels/SP.A), Ans Persoons (Change.Brussels/SP.A) en Lotte Stoops (Groen) steunen de tocht.

Bekijk hieronder hoe Anthea Missy haar muurschildering klaarstoomde:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?