Festival 'Warempel, een drempel' in Brussel voor Werelddag tegen Armoede

Daklozen in Brussel Daklozen in Brussel
© Ivan Put
| Daklozen in Brussel.
© Ivan Put
| Daklozen in Brussel.

In Brussel en Vlaanderen staan zondag tal van activiteiten op het programma voor de Werelddag van het verzet tegen Armoede. De 58 verenigingen van het Netwerk tegen Armoede hopen zo het recht op participatie voor mensen in armoede op de kaart te zetten.

In ons land leef bijna één op de zes in armoede. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken, zegt het Netwerk tegen Armoede. Daarom staat de Dag tegen Armoede dit jaar in teken van participatie.

De zeven Brusselse verenigingen organiseren zondag van 13 tot 20 uur het festival 'Warempel, een drempel!'. "De Brusselse verenigingen bereiken een heel divers publiek, zoals daklozen en mensen met een migratieachtergrond," zegt woordvoerder Gert Van Tittelboom van Het Netwerk tegen Armoede. "Ze hebben het over de drempels die de participatie van mensen in armoede in de weg staan maar ook hun sterkte om die te overwinnen." Op het programma staan muziekoptredens, performances, expo's en een fakkeltocht.

Circus Ronaldo

Ook verschillende Vlaamse steden doen mee. In Mechelen sloegen verschillende armoedeverenigingen de armen in elkaar voor het festival "Maak het mee!". Van 10.30 tot 17.30 uur vinden in en rond het Cultuurcentrum verschillende voorstellingen plaats met onder meer Circus Ronaldo. Er is ook randanimatie en er rijdt een bus van de kathedraal naar Circus Ronaldo.

In Antwerpen vindt tussen 16 en 18 uur een afsluitevenement plaats met "Onze Rijkdom" in de Bourlaschouwburg. "Dat is een koor van mensen in armoede of uit kwetsbare groepen", aldus Van Tittelboom. "Zij sluiten een hele campagneweek af waarbij elke dag een andere Antwerpse armoedevereniging een evenment heeft georganiseerd."

Met de campagne onder het motto "Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie!" hoopt het Netwerk tegen Armoede dat mensen in armoede hun stem kunnen laten horen, benadrukt Van Tittelboom. "Ze moeten effectief gehoord worden door lokale besturen en regionale en federale overheden. Zo kunnen ze aangeven welke problemen en drempels ze ervaren, mee aan tafel zitten en zelf oplossingen aanreiken."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?