Filter Café Filtré in laatste rechte lijn naar verkiezingen

© Filter Café Filtré
| Een leerling van de Carolus Magnus school in Schaarbeek is niet tevreden met de huidige luchtkwaliteit. De school is een van de 131 onderwijsinstellingen die zich sinds de eerste actie in maart van dit jaar achter het initiatief schaarden.

Het burgerplatform Filter Café Filtré, dat actie voert voor een betere luchtkwaliteit in onze hoofdstad, heeft zijn eindsprint naar de gemeenteraadsverkiezingen ingezet. Maar liefst 72 Brusselse scholen protesteerden vandaag mee tijdens de ondertussen bekende vrijdagprotesten.

Naast de traditionele scholen sloten nu ook kunstencentrum Kaaitheater en gemeenschapscentrum ‘De Markten’ zich bij het protest aan. Zij deelden deze ochtend koffie en posters uit om voorbijgangers te doen stilstaan bij de gevaren van een slechte luchtkwaliteit.

Close op de afspraak

Iets verderop aan basisschool Maria Boodschap hadden bezorgde ouders een onderhoud met burgemeester van Brussel Philippe Close (PS). Hij kreeg er hun visie overhandigd voor het inrichten van ‘een woonerfstraat’.

Close
© Filter Café Filtré
| Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) kwam een kijkje nemen aan de basisschool Maria Boodschap.

Close werd daarbij aangespoord om dit idee in de toekomst ook op grotere schaal te realiseren. Daarnaast kwam er een dokter op bezoek die de kinderen meer uitleg gaf over de impact van vervuilde lucht.

Ontbijten op straat

In Schaarbeek zette Burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) recent het licht op groen om de Groenstraat een testfase te laten ingaan als schoolstraat. De leerlingen van basisschool Sint-Lukas, die gevestigd is in de straat, lieten die gelegenheid niet aan zich voorbijgaan en genoten er samen van een ontbijt in openlucht.

De maandenlange schoolpoortprotesten kennen vandaag hun apotheose met een grootschalige actie aan de snelweg A12. Het Atheneum van Etterbeek stelt dat moment uit tot volgende vrijdag. Dan organiseert die school nog een heuse mensenketting doorheen de vijfhoek. Sinds de eerste actie op 16 maart maakten in totaal 131 scholen deel uit van dit initiatief.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?