FOD Volksgezondheid leert ons mondmaskers maken

© PhotoNews
| Mensen beschermen zich met mondmaskers tegen het coronavirus (Covid-19). De vraag naar de maskers is enorm.

De federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid gaat binnenkort een patroon verspreiden waarmee mensen die bedreven zijn in het stikken en naaien zelf een mondmasker kunnen maken. Dat doet de FOD op vraag van behulpzame burgers.

"Heel veel mensen hebben gevraagd hoe ze zelf mondmaskers kunnen maken", licht Jan Eyckmans, de woordvoerder van de FOD Volksgezondheid, toe. "Omdat we het wel belangrijk vinden dat dit op een verantwoorde manier gebeurt, hebben we daarvoor experts geraadpleegd. We zullen op basis van hun richtlijnen zo snel mogelijk een handleiding verspreiden."

Die handleiding is intussen online te vinden via deze link. Naaimachineproducent Singer verspreidde ook al een filmpje met patroon om een mondmasker te naaien.

Let op: een stoffen masker kan helpen wanneer je zelf ziek bent en je anderen niet wil besmetten. Maar om jezelf te beschermen tegen virussen kan enkel een gespecialiseerd FFP2-masker redding brengen.

Doneren

De FOD Volksgezondheid zegt voorts heel veel aanbiedingen te hebben gezien van burgers die bereid zijn mondmaskers (FFP2, FFP3) af te leveren bij lokale ziekenhuizen. "Dat is een mooie blijk van solidariteit", zegt Eyckmans. "Het wijst er ook op dat steeds meer mensen de ernst van de situatie begrijpen."

De ziekenhuizen en andere zorgvoorzieningen zitten stilaan door de strategische voorraad mondmaskers heen. Om tekorten te vermijden bestelde de regering vijf miljoen maskers, maar die kwamen niet zoals voorzien zondag aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?