Fontainasplein zal in 2021 eigen geluidskunstwerk hebben

© SUM
| De heraanleg van het Fontainasplein is in 2020 afgerond.

Het Fontainasplein, de toegangspoort tot de Brusselse voetgangerszone, werd heraangelegd en krijgt nu ook een kunstwerk. Het Comité voor Stedelijke Kunst (CKS) wil er een geluidskunstwerk laten installeren, dat de meerstemmigheid van de wijk moet benadrukken.

Op de gemeenteraad van maandag werd beslist dat het Fontainasplein een eigen kunstwerk verdient, na de transformatie in een groenere, autovrije zone. Volgens schepen van Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons vergt kunst op straat wel een denkoefening vooraf: “Kunst aan de openbare ruimte toevoegen kan je niet vergelijken met een doek ophangen aan de witte muren van een museum”, zegt Persoons. “Waar en wanneer wordt het werk geplaatst, hoe verloopt de interactie met het publiek, ‘past’ het in de wijk, de straat, het plein?”.

Participatie

“Het nieuwe plein ligt echt op het kruispunt van verschillende wijken en trekt voorbijgangers met uiteenlopende profielen aan", zo omschrijft de schepen het Fontainasplein. Na overleg met het CKS was de keuze gemaakt: participatieve geluidskunst moest het worden. “Een kunstwerk dat de diversiteit van de wijk weerspiegelt en die meerstemmigheid benadrukt zou een toegevoegde waarde zijn in dit deel van de vijfhoek”, besluit Persoons.

Concreet wordt een budget van 90.000 euro vrijgemaakt en het werk komt er in de loop van volgend jaar. In november kiest het kabinet van Persoons tussen drie kunstcollectieven die gespecialiseerd zijn in audiokunst. Zij moeten workshops met de wijkbewoners organiseren, waarin ze dan geluidsfragmenten voor het kunstwerk verzamelen. Vervolgens kan een individuele artiest deze geluiden gebruiken voor het finale werk. De vorm die het uiteindelijke audiokunstwerk zal aannemen hangt volledig af van de kunstenaar zelf.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?