Fotoreportage: de 19 zebrapaden van Ivan Put

© Ivan Put

Negentien gemeenten kregen huisfotograaf Ivan Put op bezoek. Om met scherp vizier in te zoomen op wie er de straat oversteekt. Zijn collage illustreert ons speciale BRUZZ-verkiezingsmagazine.

Van september 2017 tot mei 2018 publiceerde BRUZZ om de twee weken een portret van een van de negentien Brusselse gemeenten.

Jettenaar Ivan Put (47) maakte daar telkens een themafoto bij, van lokale burgers die een zebrapad overstaken. In de verkiezingsspecial van ons magazine publiceren we de hele reeks. Meteen wordt duidelijk dat de habitat in de verschillende gemeenten schrille contrasten vertoont, van Jette tot Oudergem en van Vorst tot Evere.

“Ik had snel begrepen dat mensen even blijven hangen voor een verkeerslicht. Op die manier krijg je een groepje diverse passanten op de foto wanneer ze het zebrapad oversteken,” zo onthult de fotograaf zijn techniek. De beelden spreken voor zich, en tonen overduidelijk dat Oudergem een rustigere gemeente is dan pakweg hartje Brussel-Stad.

Elk zebrapad ademt een stukje buik van zijn gemeente. “Soms werd ik erop aangesproken, maar altijd met een gezonde nieuwsgierigheid,” zegt Put. “Het leidde al eens tot een babbel over de verkiezingskoorts, vaak vriendelijk en onthullend.” De verrassende details niet te na gesproken, geeft elke foto prijs hoe divers de populatie in elke gemeente is. Met de lokale verkiezingen zal dat nog meer tot uiting komen.

Eén ding is duidelijk: de rode lopers aan zebrapaden liggen uit voor de stemgerechtigde Brusselaars. En wie hen aan de overkant met open armen opwacht, leest u in onze verkiezingsspecial, tussen de foto’s door.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?