Eindejaar 2023

2023 door de lens van de BRUZZ-fotografen

© BRUZZ
22/12/2023

| Angèle, Cynthia Bolingo, de opkuisactie in het Zuidstation, Belgian Beer World, Koning Filip op Bal National en Pride 2023.

Het voorbije jaar 2023 leverde iconische beelden op, die het schoonste en het lel­ijkste van Brussel tonen. De BRUZZ-fotografen maakten een selectie, puttend uit hun persoonl­ijke archieven.

Het jaar van Cynthia Bolingo

1856 Memorial Van Damme Cynthia Bolingo 1

Kunnen we 2023 het jaar van Cynthia Bolingo noemen? Ze kroonde zich op het WK atletiek in Boedapest definitief tot de Belgische koningin van de 400 meter en sprintte tijdens de Memorial Van Damme naar de zege, met een scherpe tijd van 50.09, de tweede beste chrono uit haar carrière. "Er is geen enkel ander evenement in België dat de hele atletiekwereld zo verenigt over de taalgrenzen heen", zei ze aan BRUZZ over de Memorial. In mei werd er ook nog eens een sporthal in Bolingo's bakermat – de Marollen – naar haar vernoemd en in november werd ze uitgeroepen tot Brusseleir van’t joêr.

Koning Filip op de BRUZZ-bus

Koning Filip zit tien jaar op de troon en viert dat tijdens Bal National op de BRUZZ-bus

Koning Filip zit tien jaar op de troon en viert dat tijdens Bal National – 'het vrolijkste feest van België' – door plaats te nemen op de BRUZZ-bus. Het koningspaar kon rekenen op veel enthousiasme bij het publiek, én bij de BRUZZ-reporters. "Ik was mijn hand nooit meer", zei reporter Toon Hendrikx nadat hij de zachte, koninklijke handen mocht schudden.

Euforie bij promoverende RWDM

1845 RWDM eerste klasse 2023 47

RWDM voelt zich de koning te rijk wanneer de Brusselse voetbalploeg in mei eindelijk de titel in 1B beet heeft, en dus verkast naar het hoogste voetbalniveau. Fans stormen zielsgelukkig het veld op.

Popqueen Angèle schittert op CORE

20230527_CORE_DAG_1_Angèle_3_(c)_Cato Beljaars (BRUZZ)

Angèle, een beetje de koningin van de Belgische electro-pop, speelt in juni op Core Festival. De BRUZZ-recensent schrijft over dat optreden: “Angèle is niet langer alleen van Brussel, maar ook van de rest van de wereld.”

Kanal-Centre Pompidou gestript

De voormalige Citroengarage, uitgekleed voor volledige renovatie naar Kana-Centre Pompidou

In 2024 zal het Kanal-Centre Pompidou aan het Sainctelettesquare na een grondige renovatie de deuren openen. Veel meer dan het skelet van de voormalige Citroën-garage blijft er niet over. Al kregen kunstenaars ook de kans om dat geraamte (letterlijk) te verbloemen.

Chronische huisvestingsperikelen

1839 Migratiecrisis afbraak tentenkamp

In maart krijgt de politie de opdracht om de ontruiming te organiseren van de tentjes van asielzoekers die op dat moment al maanden aan de brug van het Klein Kasteeltje kamperen. Het tentenkamp nam nieuwe proporties aan na een eerdere ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek, toen tientallen mensen uit de boot vielen voor herhuisvesting. Het blijkt lang niet het einde te zijn van de problemen met onderkomen voor asielzoekers.

Brussels symbool heropent in alle heerlijkheid

Belgian Beer World: renovatie van het voormalige Beursgebouw.

In september gaat, na tientallen jaren van renovatie, de Beurs opnieuw open – nadat enkele dagen daarvoor de trappen al werden opengesteld voor het publiek. De plek doet voortaan dienst als biermuseum. Op het dak ligt een goudachtig raster die passanten laconiek omschrijven als "de wafel van Brussel".

Asielcrisis op haar dieptepunt

1828 Beeld Kraakpand Paleizenstraat 1

In januari breekt brand uit op de derde verdieping van het kraakpand aan de Paleizenstraat in Schaarbeek, waar op dat moment honderden asielzoekers en daklozen verblijven. Het illustreert op treffende wijze een asielcrisis op haar hoogte- (of beter: diepte)punt.

Opgekuist staat netjes?

1855 BEELD politieactie Zuidstation

Jaarlijks vinden evenveel misdrijven plaats rond Brussel-Zuid als in alle stations van de dertien Vlaamse centrumsteden samen. Na toenemende klachten over drugs en geweld loopt de emmer in augustus over en grijpt de federale regering in. Er komt een grootschalige politie- en netheidsactie waarbij onder meer 56 mensen worden opgepakt en bedelaars worden weggejaagd.

Twaalfduizend mensen op het Schumanplein

Oktober 2023: een manifestatie tegen het geweld van Israël in de Palestijnse gebieden na het eerdere geweld door Hamas

De oorlog tussen Israël en Hamas beroert de internationale gemeenschap. In oktober komen twaalfduizend mensen op het Schumanplein samen om hun steun te betuigen aan Gaza.

Zeventien kogels uit een kalasjnikov

Uitgebrand autowrak in de Zaadstraat in Sint-Jans-Molenbeek na een eerdere schietpartij in het kader van drugsgeweld.

Wayezstraat, Anderlecht. In september wordt een man klemgereden en afgemaakt met zeventien kogels uit een kalasjnikov. Het zou een afrekening in het drugsmilieu zijn. De uitgebrande vluchtauto wordt in de Zaadstraat in Molenbeek teruggevonden.

Liefdesnest

e50a6e1d-pride27.jpg

Disco, praalwagens en véél regenbogen. Tijdens het Prideweekend in mei verandert het centrum van Brussel in een plek vol liefde, waar iedereen gewoon zichzelf kan zijn. Dit jaar stond het feestelijke gebeuren in het licht van het recht op protest. "Iedereen denkt dat dit recht overal gewaarborgd is, maar dat is het absoluut niet," zei Radjiny Schiltz, woordvoerder van de Brussels Pride daarover. "Er moet nog veel gevochten worden voor vrijheid en diversiteit."

2023: een jaar over de top

We blikken terug op het jaar 2023: een jaar over de top

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni