Twaalfduizend mensen betuigen steun aan Gaza tijdens manifestatie in Europese wijk

KVDP
© BRUZZ
22/10/2023
Updated: 22/10/2023 17.22u

In de Europese wijk hebben zondagnamiddag zo'n 12.000 mensen deelgenomen aan een grote pro-Palestijnse manifestatie. Ook op andere plekken in de wereld kwamen dit weekend mensen in groten getale bijeen om hun woede te uiten over het conflict dat het Midden-Oosten opnieuw in zijn greep heeft, en de houding van Israël daarin.

Al vanaf 13.00 uur verzamelden honderden mensen aan het Schumanplein om hun steun te uiten aan de honderdduizenden burgers in Gaza die door Israëlische bombardementen dreigen afgesneden te geraken van voedsel en water. Toen kort na 14.00 uur de groep in snel tempo toenam, besloot de Brusselse politie alle autoverkeer uit de Wetstraat te weren.

Precies om 14.30 uur vertrok de manifestatie dan via de Froissartstraat verder door de Europese wijk richting Leopoldpark. De betoging was kleurrijk, luidruchtig en vreedzaam. Slogans als 'Free Palestine. Stop the occupation' en 'Boycot Israël' galmden door de brede lanen van Brussel en Etterbeek. Alleen aan het einde van de lange stoet, die op een bepaald moment van het Leopoldpark tot aan het Schumanplein reikte, was er even sprake van wat vuurwerk.

De manifestanten willen ook dat de Europese Unie van Israël eist dat de Gazastrook niet langer geblokkeerd wordt en herenigd wordt met de rest van het Palestijnse grondgebied. Verder waren er oproepen dat Europa politieke en financiële steun zou verlenen aan het onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de situatie in Palestina.

Achter de organisatie zit een reeks initiatiefnemers, waaronder 11.11.11., Association Belgo-Palestinienne en Broederlijk Delen. Zij eisen onder meer dat de Europese Unie en België Israël er toe bewegen de bezetting van Gaza stop te zetten.

De initiatiefnemers hadden vooraf opgeroepen de orde te respecteren en vreedzaam te demonstreren. Elke steun voor oorlogsmisdaden of aanvallen op burgers en elke uiting van antisemitisme of enige andere vorm van racisme zou leiden tot uitsluiting van de demonstratie. Zo ver kwam het uiteindelijk nooit.

Leden van de pro-Palestijnse organisatie Samidoun tijdens de grote manifestatie zondagnamiddag op het Schumanplein.

Onze reporter ter plaatse spotte ook leden van Samidoun tussen de manifestanten. Die organisatie is veelbesproken omdat haar leden de terreur van Hamas in Israël publiekelijk gevierd hebben en antisemitische complottheorieën verspreiden. De Europese coördinator van Samidoun is de Palestijnse vluchteling Mohammed Khatib. Die woont in België en organiseerde vorige zondag nog een grote betoging op het Bethlehemplein in Sint-Gillis.

19cd21f2-palestinastijnbex.jpg

| Stijn Bex, Vlaams parlementslid voor Groen, tijdens pro-Palestijnse manifestatie in Brussel

Staakt-het-vuren

Ook aanwezig tussen de manifestanten een delegatie van Groen, met onder andere Stijn Bex, Brusselaar en Vlaams parlementslid voor die partij. Hij liep mee omdat er "al veel te veel onschuldige slachtoffers zijn gevallen in Gaza." Daarom is er, aldus Bex, dringend een staakt-het-vuren nodig. "We kunnen dit niet langer tolereren, daarom moet de internationale gemeenschap een signaal geven dat dit moet stoppen."

Omstreeks 17.00 uur en na enkele toespraken werd het einde van de manifestatie aangekondigd. Daarop stapten honderden mensen gemoedelijk richting metro- en treinstation Schuman en werd ook het autoverkeer tussen het Berlaymontgebouw en Kunst/Wet weer toegelaten.

Manifestanten keren na betoging richting metro- en treinstation.

Wereldwijde protesten

De afgelopen dagen vonden wereldwijd meerdere betogingen plaats waarin mensen de situatie in Gaza aanklaagden. Zo raakten in Berlijn woensdagavond nog een zestigtal politieagenten gewond tijdens een manifestatie die wel uit de hand liep. Ook in Amsterdam kwamen afgelopen week meer dan tienduizend mensen op straat, daar bleef het al bij al rustig. En in Londen scandeerden zaterdag meer dan honderdduizend deelnemers “Free Palestine” door de straten.

De manifestatie van vandaag was niet de eerste van die aard in Brussel. Eerder vonden onder meer op het Bethlehemplein in Sint-Gillis en aan het Brusselse Koningsplein al samenkomsten plaats. Ook die verliepen zonder noemenswaardige problemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , pro palestina

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni