| Pro-Palestijnse betogers troepen woensdagavond samen in de buurt van het Koningsplein.

Twee betogingen in het teken van Israëlisch-Palestijns conflict verlopen rustig

JP , RV
© BRUZZ - Belga
11/10/2023

Voor het eerst sinds een golf van geweld Israël en de Gazastrook overspoelde, vonden er woensdagavond in Brussel twee betogingen plaats die in het teken stonden van het oplaaiende conflict. Pro-Israëlische manifestanten verzamelden aan het Luxemburgplein in Elsene. Pro-Palestijnse betogers kwamen samen voor het ministerie van Buitenlandse Zaken, in de buurt van het Koningsplein.

Woensdagnamiddag omstreeks 16:45 uur kwamen de eerste pro-Israëlische betogers aan op het Luxemburgplein. De manifestatie werd georganiseerd door DemoCrisis en het Centre Communautaire Laïc Juif (CCLJ) van Brussel, uit steun voor de Israëlische slachtoffers van de aanval door Hamas op 7 oktober en voor de Israëliërs die momenteel gegijzeld worden door diezelfde Palestijnse islamistische terreurbeweging.

Sommige aanwezigen zijn familieleden van Israëliërs die gegijzeld worden door Hamas. "Ik roep de Europese vertegenwoordigers op om concrete actie te ondernemen om mijn grootouders, neven, nonkels en tantes te bevrijden", aldus een jonge vrouw.

De politie telde zo’n 400 aanwezigen. De actie liep omstreeks 18:00 uur op z’n einde en kende een rustig verloop.

Zo’n anderhalve kilometer verder, in de Karmelietenstraat, aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, kwamen ongeveer 1500 mensen samen om hun steun te uiten aan het Palestijnse volk. De betogers eisten een staakt-het-vuren in de Gazastrook.

Ze uitten ook hun ongenoegen over de luchtaanvallen op de Gazastrook, het Israëlische antwoord op de verrassingsaanval van Hamas. "We zijn hier om te protesteren tegen wat in Palestina en Israël aan het gebeuren is", zegt betoger Karim. "We zijn tegen wat Hamas gedaan heeft, maar we zijn ook niet voor de wijze waarop Israël erop heeft gereageerd." Volgens Karim moeten beide zijden opnieuw rond de tafel gaan zitten. "Een tweestatenoplossing is de beste oplossing. Zonder akkoord, geen vrede."

Ook deze betoging verliep, aldus de politie, zonder incidenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni