| Brandweermensen aan het werk in de Paleizenstraat.

Brand uitgebroken in kraakpand in de Paleizenstraat

Jasmijn Post, JB
© BRUZZ
12/01/2023
Updated: 12/01/2023 15.19u

Er is donderdagnamiddag brand uitgebroken in het kraakpand in de Paleizenstraat waar al maandenlang honderden asielzoekers verblijven. De brandweer onderzoekt de oorzaak van de brand, die snel onder controle was. Enkele mensen met lichte verwondingen werden ter plaatse verzorgd, maar niemand is naar het ziekenhuis overgebracht moeten worden.

De brand ontstond iets na 13 uur in een kamer op de derde verdieping en er ontwikkelde zich meteen heel wat rook. De brandweer kreeg de brand snel geblust dankzij drie brandweerwagens, twee ladders en drie ambulances.

"We hebben de brand zowel langs de buitenzijde als langs de binnenzijde van het gebouw aangevallen", zegt Brussels brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. "Eenmaal het vuur geblust was, hebben we het gebouw geventileerd."

De brandweer wilde uit voorzorg mensen evacueren van de andere verdiepingen. "Ze weigerden te evacueren. Zoeken en redden was daarom ingewikkeld," aldus Derieuw.

De precieze oorzaak van de brand is nog niet achterhaald, maar Derieuw bevestigt wel dat er "onder andere een matras in brand is gevlogen". Rond 15u30 is de brandweer opnieuw vertrokken. De bewoners van de derde verdieping moeten op zoek naar een andere slaapplek in het pand.

De brandweer heeft de ramen ingeslagen in de kamer waar de brand uitbrak. Dat was nodig om de brand te blussen, maar zal het moeilijker maken de ruimte te verwarmen. De gemeente Schaarbeek wil het pand onbewoonbaar laten verklaren. Er hangt nog steeds een sterke rookgeur.

BRUZZ-reporter Luana Difficile brengt verslag uit in BRUZZ 24.

1000-tal bewoners

Volgens de laatste schattingen verblijven er een kleine duizendtal mensen in het pand. Een aanzienlijk deel van hen zou in een lopende asielprocedure zitten en dus recht hebben op een opvangplek in het Fedasil-netwerk, maar dat is al langer dan een jaar verzadigd.

Daarnaast leven er ook mensen die momenteel dakloos zijn en een onderkomen vonden op de Paleizenstraat 48, net als niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. De identificatie van de bewoners verloopt moeizaam.

De burgemeester van Schaarbeek, Cécile Jodogne (Défi), waarschuwde eerder al dat het pand niet geschikt is om zoveel personen te huisvesten. Het is immers niet goedgekeurd op het vlak van brandveiligheid en er zijn onvoldoende sanitaire voorzieningen.

Bovendien doen in het pand besmettelijke ziektes zoals schurft, tuberculose en difterie de ronde en is er sprake van groeiende onveiligheid. Eind vorig jaar vond er een steekpartij plaats, er is meermaals melding gemaakt van mesgevechten en liet een bewoner er het leven, vermoedelijk door een overdosis medicatie.

"Deze rampzalige situatie duurt al te lang en het is van cruciaal belang dat dit gebouw snel wordt leeggehaald," herhaalt Jodogne nog eens. "Dit moet beginnen met de herhuisvesting van de asielzoekers die onder de verantwoordelijkheid van Fedasil vallen."

'Geen asielzoekers getroffen'

Via sociale media heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) gereageerd op de brand.

"Zeer bezorgd over situatie in Paleizenstraat", schrijft ze. "Brand zou onder controle zijn. Fedasil heeft voorbije drie weken 114 mensen met recht op opvang daar weggehaald. We zetten dat verder, maar iedereen zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen", waarmee ze nog eens verwijst naar het aandeel bewoners in het kraakpand dat niet in een lopende asielprocedure zit en dus niet moet opgevangen worden door Fedasil, al is het niet duidelijk hoe groot die groep juist is.

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) zijn de getroffen bewoners geen asielzoekers. "Het is namelijk zo dat alle personen die op de derde verdieping verbleven verplaatst moeten worden. Fedasil wenst na te gaan of deze mensen recht hebben op opvang", klinkt het. De getroffen verdieping is immers op politiebevel gesloten. "Maar daar werd niet op ingegaan. Die mensen wensen zich dus niet te melden en te laten verifiëren."

"Wij hebben de informatie ontvangen van organisaties op het terrein dat de politie de mensen die op de verdieping verbleven waar brand uitbrak naar buiten heeft gebracht en toegeleid heeft naar de daklozenopvang. Zij bleken geen asielzoeker te zijn en er verbleven ook geen asielzoekers op die verdieping."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni