Welles-nietesspel over asielzoekers in hotel in Ruisbroek

SVG
© BRUZZ - Belga
16/02/2023
Updated: 16/02/2023 18.48u

Brussel heeft wel degelijk de politiezone en de gouverneur op de hoogte gebracht van de komst van asielzoekers naar een Ibis-hotel in Ruisbroek. Dat zegt de kabinetschef van minister-president Rudi Vervoort (PS). Klopt, klinkt het bij de gouverneur, maar dat telefoontje kwam een dag te laat.

Naast de chaos bij de ontruiming in de Paleizenstraat, liep er ook op politiek niveau heel wat mis. Zo reageerde Jan Desmeth (N-VA), de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw, gisteren verbouwereerd omdat hij helemaal niet op de hoogte was gesteld van de komst van 163 asielzoekers naar een hotel in zijn gemeente. “Niemand heeft me gebeld,” zei hij hierover gisteren. “Pas om 13u30 wist ik van de komst van de asielzoekers, toen de eerste bus de gemeente binnen reed.”

Dat wordt ontkend bij het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS). “De Hoge Ambtenaar Sophie Lavaux heeft met de gouverneur van Vlaams-Brabant gebeld, en de politie in Brussel heeft de lokale politiezone op de hoogte gebracht zodra we wisten dat we de asielzoekers konden onderbrengen in het hotel.”

“De Hoge Ambtenaar Sophie Lavaux heeft met de gouverneur gebeld, en de politie in Brussel heeft de lokale politiezone op de hoogte gebracht”

Kabinetschef Vervoort

Op de overlegvergadering zou ook met het kabinet van Nicole de Moor (CD&V) zijn afgesproken dat het kabinet van de staatssecretaris de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw op de hoogte zou stellen.

Jan Spooren, gouverneur van Vlaams-Brabant, bevestigt dat hij rond 12u een telefoontje kreeg van Sophie Lavaux, maar zegt aan Bruzz dat dit rijkelijk laat was. “Op dat moment waren de asielzoekers in Schaarbeek al op de bus aan het stappen.”

Volgens Spooren hadden staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) en minister-president Rudi Vervoort (PS) al een dag eerder beslist om hotelkamers in Ruisbroek te huren om de asielzoekers uit het kraakpand in de Paleizenstraat op te vangen.

Gouverneur Spooren: “Er is geen overleg geweest. Ik pik het niet dat sommigen nu zeggen dat ik wel al vroeger op de hoogte was.”

“Er is geen overleg geweest. Ik pik het niet dat sommigen nu zeggen dat ik wel al vroeger op de hoogte was”

Jan Spooren, gouverneur Vlaams-Brabant

Verder sluit Spooren zich aan bij de kritiek op de beslissing zelf. "Het probleem wordt verplaatst, niet opgelost. Men wist al veel langer dat deze mensen in de Paleizenstraat zaten en dat er een oplossing moest komen. Dit is slecht gemanaged, er is chaos gecreëerd."

Het kabinet van Nicole de Moor (CD&V) heeft nog niet gereageerd maar de staatssecretaris zei gisteren in Terzake dat ze niet akkoord ging met de beslissing om de asielzoekers naar een hotel te brengen. “Ik heb zelf altijd de positie ingenomen dat de opvang van asielzoekers in hotels geen duurzame oplossing is en daar blijf ik bij.” Ze herhaalt ook dat Fedasil bij die hotelopvang niet betrokken is, en dat Fedasil niet instaat voor de financiering ervan.

‘Reacties zijn schandalig’

Voorzitter van Groen Nadia Naji roept intussen op tot kalmte en om geen politieke spelletjes te voeren op de kap van kwetsbaren.

“De verantwoordelijkheid wordt telkens weer doorgeschoven door de verschillende regio’s. Opvang voor meest kwetsbaren is prioritair.”

“Het is goed dat het kraakpand ontruimd is. Maar de reacties erna zijn schandalig. Uit de cijfers blijkt immers dat heel veel mensen in het opvangcircuit van Fedasil terecht horen. Laten we niet vergeten: deze mensen hebben recht op opvang, hen laten verkommeren op straat of politieke spelletjes op hun kap is een schending van mensenrechten. Het is nu aan staatssecretaris de Moor om dit dossier echt vast te pakken en de mensen te helpen, volgens de regels en wetten die bestaan in ons land."

Deze namiddag wordt staatssecretaris Nicole de Moor in het parlement ondervraagd over de chaotische ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat.

Onmenselijk

Ondertussen laat Nicole De Moor weten dat ze prioritair opvang zal geven bij Fedasil aan de asielzoekers die in het hotel in Sint-Pieters-Leeuw verblijven.

Dat is dan weer in het verkeerde keelgat geschoten van burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS). Zij vindt dat er prioriteit moet worden gegeven aan de asielzoekers die nu in tentjes aan het Klein Kasteeltje overnachten.

Ze kreeg bijval van parlementslid Christophe De Beukelaer (Les Engagés). "Eerst de asielzoekers in het hotel opvang geven, terwijl er mensen op straat slapen? Dat is onmenselijk. Les Engagés zullen dit niet tolereren."

16 februari 2023: 163 asielzoekers werden van het kraakpand in de Paleizenstraat overgebracht naar Het Ibis Budget Brussels South-hotel in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) in Vlaanderen, niet ver van de grens met het Brussels Gewest

| 16 februari 2023: 163 asielzoekers werden van het kraakpand in de Paleizenstraat overgebracht naar Het Ibis Budget Brussels South-hotel in Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) in Vlaanderen, niet ver van de grens met het Brussels Gewest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni