Burgemeester van Schaarbeek tackelt federale regering: 'Neem uw verantwoordelijkheid'

Jasmijn Post
© BRUZZ
22/11/2022
Updated: 23/11/2022 10.41u

Het aantal vluchtelingen dat in een gekraakt pand in de Paleizenstraat verblijft, is opgelopen tot zevenhonderd. De burgemeester van Schaarbeek vraagt de federale regering met klem om de mensen te herhuisvesten. "Het is een vluchtelingenkamp dat doet denken aan het Maximiliaanpark op het dieptepunt van de migratiecrisis van 2015."

De gemeente wil de federale regering wijzen op de drama’s die zich afspelen op het grondgebied van Schaarbeek vanwege de opvangcrisis. De muren van het gebouw verbergen het misschien, maar de Paleizenstraat 48 lijkt meer en meer op een vluchtelingenkamp dan op een kraakpand. "Het doet denken aan het Maximiliaanpark op het dieptepunt van de migratiecrisis van 2015," klinkt het zorgelijk bij Cécile Jodogne (Défi), de burgemeester van Schaarbeek. Via een persbericht, dinsdagavond verstuurd, zet ze druk op de bevoegde diensten om snel te handelen.

De burgemeester houdt sinds de start van de bezetting het pand in het oog door regelmatig gezondheids- en sociale diensten ernaartoe te sturen.

In het begin ging het om zo'n tweehonderd mensen in de Paleizenstraat, een paar weken later werden dat er zevenhonderd.

Het pand is volgens Jodogne ongeschikt om zoveel personen te huisvesten: het is namelijk niet goedgekeurd op vlak van brandveiligheid en er zijn onvoldoende sanitaire voorzieningen. Bovendien ontstaan er sociale spanningen door overbevolking. Ook de gezondheid van de bewoners gaat achteruit: "Er werden gevallen van schurft gesignaleerd, net als difterie en mogelijk ook tuberculose."

Tegen het einde van de week wil Jodogne een operationele noodeenheid opzetten, om erger te voorkomen. Ze kijkt voor die taak expliciet naar de federale regering. "Het is niet de taak van de gemeenten om de tekortkomingen van de federale regering op vlak van opvangbeleid te compenseren", staat in het persbericht te lezen. "Ik eis dat de bevoegde staatssecretaris, Nicole de Moor (CD&V), haar verantwoordelijkheid neemt en eindelijk met concrete oplossingen afkomt om de herhuisvesting van deze vluchtelingen snel te organiseren."

16e1583a-koningsstraat1.jpg

| Het gekraakte gebouw, dat 'Palais des Droits' werd gedoopt, bevindt zich in de Schaarbeekse Paleizenstraat.

Ter herinnering: wie asiel aanvraagt, heeft volgens de wet recht op opvang in de periode voordat er een beslissing is genomen. Dat is ook het geval bij de meerderheid van de personen die onderdak zochten in het gekraakte pand in de Paleizenstraat. Maar het federaal agentschap dat voor de opvang moet instaan, Fedasil, beschikt over te weinig opvangplaatsen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni