Gautier, bewoner van het pand in de Paleizenplein met sociaal werkster Océane.

Vluchtelingen in Paleizenstraat vragen onderhoud met Vervoort

Jasmijn Post
© BRUZZ
02/11/2022

Nog geen drie weken geleden bezette een groep mensen op de vlucht een pand in Schaarbeek. Sindsdien is het aantal bewoners verdubbeld: van 150 naar 300 vandaag. De asielzoekers vragen nu een onderhoud met staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole de Moor, en de Brusselse minister-president Rudi Vervoort.

De groep van zo’n tweehonderd mensen kraakte op 21 oktober een pand in de Paleizenstraat in Schaarbeek. Ze doopten het leegstaande kantoorgebouw om naar het ‘Palais des Droits’. Het Gewest was van plan er Oekraïense vluchtelingen te huisvesten en wilde eerst nog werken uitvoeren om het pand geschikt te maken.

De bezetting begon met ongeveer 150 asielzoekers – vooral alleenstaande mannen, veel van hen uit Afghanistan en Burundi – maar er kloppen ook vrouwen en minderjarigen aan die via Fedasil geen opvang hebben gevonden om hun asielprocedure af te wachten.

Verschillende verenigingen steunen de bewoners, waardoor er drie keer per dag eten op tafel staat. Ook krijgt het collectief heel wat materiaal, zoals matrassen. Maar dat is geen vervanging voor de dienstverlening van Fedasil, weet sociaal werkster Océane Juichet die regelmatig het pand bezoekt.

'Capaciteit Fedasil uitbreiden'

Officieel hebben de mensen – naast onderdak en voedsel – recht op medische zorgen en juridische informatie over hun rechten, zoals bij een traject van Fedasil. Het collectief vraagt dan ook om de staatssecretaris voor Asiel en Immigratie Nicole de Moor (CD&V), de directie van Fedasil en het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) te ontmoeten. Het collectief uit de Paleizenstraat dringt aan op een verdere capaciteitsuitbreiding bij Fedasil.

Juichet wijst erop dat een groot deel van de noodhuisvesting die De Moor heeft aangekondigd - het gaat om 1.500 extra plaatsen - niet kan worden uitgevoerd. De burgemeester van Bassenge hield de verhuizing tegen van meer dan zeshonderd mensen. De voorziene locatie is volgens hem voorlopig niet geschikt om meer dan zeventig mensen te huisvesten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni