| Heel wat mensen hebben de hele dag in de rij gewacht op een bus die nooit kwam.

Uitgelegd: de ontruiming van het gekraakte pand in Paleizenstraat

Jasmijn Post
© BRUZZ
14/02/2023

Na een maandenlange bezetting kwam dinsdag grotendeels een einde aan de bezetting van het kraakpand in Schaarbeek door asielzoekers. Hoe verliep de evacuatie? En wat met de vluchtelingen die achterblijven? BRUZZ zet nog eens alles op een rijtje.

Wat is het kraakpand ‘Het Paleis’?

Afgelopen winter kende Brussel een opvangcrisis. Zelfs de extra opvangplaatsen waren niet voldoende om het aantal binnenkomende asielzoekers te huisvesten. Sommige vluchtelingen overwinterden daarom in tentjes, anderen in kraakpanden. Eén van die plekken was in de Paleizenstraat, dat informeel ‘Palais des Droits’ werd gedoopt. Honderden, en op een bepaald moment zelfs bijna duizend mensen, bezetten de plek in afwachting tot beter. Een deel van hen heeft namelijk recht op opvang in het officiële netwerk van Fedasil.

Waarom moeten de bewoners 'Het Paleis' verlaten?

Het Brussels Gewest kocht het pand op en wil het veiliger maken om te gebruiken als opvang voor mensen die het nodig hebben: dat kunnen Oekraïense families zijn, maar ook mensen zonder papieren, daarover geeft het Gewest nog geen uitsluitsel. Het krijgt een capaciteit van enkele honderden mensen. Het Gewest wil starten met de werkzaamheden, daarom moest iedereen weg.

Dinsdag 14 en woensdag 15 februari vindt een evacuatie-operatie plaats. Dinsdagochtend hebben drie bussen een deel van de inwoners opgehaald. Ze werden naar een nieuwe noodopvang in de gemeente Schaarbeek gebracht, met een capaciteit voor 250 mensen. Na drie bussen zat de nieuwe locatie vol. Nog eens honderden mensen bleven achter in de rij. Voor deze groep heeft de gemeente Schaarbeek een tijdelijk noodopvangcentrum geopend. Het zogenaamde Crossing-centrum.

Wat is dat Crossing-centrum precies?

Op die plek, nabij het voetbalstadion van Schaarbeek, kunnen de bewoners uit het kraakpand zich opfrissen, een bezoek brengen aan de dokter en hun kleren wassen. Daarna krijgen ze een plaats toegewezen in het netwerk van Fedasil.

Mensen in de rij tonen hun blauwe bandje en hopen op evacuatie: een alternatief voor 'Het Paleis'.

Wat gebeurt er met de mensen die zijn achtergebleven?

Niet iedereen met een blauw bandje kreeg dinsdag een alternatieve slaapplek aangeboden. Na een triage door de politie op dinsdagnamiddag bleven er nog twee à driehonderd mensen met blauw bandje achter in de rij. De meeste mensen zijn het kraakpand - voor een laatste nacht - weer binnengegaan.

Het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) blijft zoeken naar een oplossing en verwijst ondertussen naar de overige diensten waar deze mensen gebruik van kunnen maken. Sinds 2015 financiert het Brussels Gewest de humanitaire hub, waar migranten ongeacht hun verblijfsstatus hun telefoon kunnen opladen, douchen en de hulp van medische of juridische experts. Daarnaast is het verblijfsstatuut niet van belang voor de diensten van daklozenorganisatie Samusocial. Ook opende het Rode Kruis net een centrum voor alleenstaande mannen, onafhankelijk van verblijfsstatuut.

Naast de personen met een blauw bandje stonden ook andere asielzoekers te wachten in de rij. Voor de wet hebben zij evengoed recht op opvang als ze een asielaanvraag indienen, maar zij maken geen deel uit van de evacuatie-oefening. Dus die groep bleef op straat achter.

Hoe ziet het tweede deel van de evacuatie eruit?

De mensen die nu nog in het pand achterblijven, worden door politie en deurwaarder gevraagd zo snel mogelijk te vertrekken. De politie zet woensdag een deel van de straat af voor deel twee van de evacuatie-operatie.

6b57d143-whatsappimage2023-02-14at162325.jpeg

| Een medewerker van Dokters van de Wereld beantwoordt de vele vragen in de rij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni