Gezien: wafelachtige constructie op Beursgebouw

JDK
© BRUZZ
30/04/2023

Op de nok van het Beursgebouw is sinds kort een wafelvormige constructie geïnstalleerd. Het gebouw wordt momenteel verbouwd tot een nieuwe hotspot, de Biertempel. Over het ultramoderne element lopen de meningen uiteen.

In 2019 werd het al aangekondigd: op het dak van het Beursgebouw komt een degustatieruimte, waar bezoekers op het einde van het parcours een glas kunnen drinken. Na sluitingstijd wordt die ruimte een publiek toegankelijk café met zicht op de stad.

De grote metalen luifel op de degustatieruimte werd doorheen de jaren fors gereduceerd in de plannen.

Toch lijkt het dak nog groot uit te vallen. Vanop de begane grond is 'de wafel' sinds enkele dagen zeer goed te zien. En dat zorgt voor gemengde reacties, zo blijkt onder andere op Twitter.

Denktank Atelier de Recherche et d’Action Urbaine (Aura) en stadsvereniging Inter Environnement Bruxelles (IEB), die zonder succes de constructie aanvochten bij de Raad van State, noemen de nieuwe aanpassingen weinig respectvol jegens de erfgoedwaarde van de Beurs.

Het project zet een "rem op de leefbaarheid van het stadscentrum en draagt bij tot de massale vermarkting ervan", aldus Mohamed Benzaouia van IEB in La Dernière Heure.

5ca614eb-beursgebouwluifel.jpg

| Oorspronkelijk ontwerp voor het dak

Zitbanken

De werken aan de Beurs moeten in 2023 afgerond zijn.

Een groot deel van het gebouw, aldus het stadsbestuur, zal bestaan uit openbare ruimte met een centrale galerij met zitbanken, een restaurant, en expositie- en vergaderruimtes. In het andere deel komt 'Belgian Beer World' (de permanente tentoonstelling over Belgische biercultuur) en de archeologische site Bruxella 1238.

Gezien

Moedergans die haar kuikens door de Wetstraat loodst of een parkeerticket tot 2110. Stadsbeelden met een verhaal, quoi. Gemaakt door redacteurs of ... door u naar redactie@bruzz.be gestuurd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni