| Een trouwfeest in iets minder strikte tijden (archiefbeeld).

Frank kan ouders niet meenemen naar zijn trouw: 'We wonen onder hetzelfde dak!'

JP
© BRUZZ
27/10/2020

Dat het een bescheiden feest zou worden, wist de 36-jarige Frank M. uit Brussel-Stad al. Maar het afgelopen weekend werden ook de maatregels voor huwelijken en begrafenissen nog verder aangescherpt. Dat daardoor zijn ouders niet bij zijn trouw mogen zijn, had hij niet zien aankomen. "We wonen onder hetzelfde dak!"

De datum voor de bruiloft in november lag al vast sinds 1 september. Toen ging Frank nog uit van 35 genodigden. De zaal van de Stad Brussel kan onder normale omstandigheden 100 mensen aan. Niet lang nadat het koppel hun ring afhaalde, werden de nieuwe maatregelen aangekondigd. Alleen getuigen mogen nog aanwezig zijn bij een huwelijk, bij een begrafenis worden er momenteel maximaal vijftien gasten toegelaten.

Frank neemt contact op met de cel Huwelijken bij de Stad Brussel, waar hij de situatie uitlegt: het koppel woont op dit moment bij zijn ouders, omdat ze bezig zijn met een verbouwing. Twee weken geleden zijn alle getuigen nog bij hen thuis geweest, want die maakten deel uit van zijn bubbel.

Maar het antwoord is onverbiddelijk: het kabinet van Burgerlijke Stand is verplicht om het Belgisch Staatsblad te volgen. Zoals Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft beslist, mogen bij de huwelijksvoltrekking alleen het koppel en hun getuigen aanwezig zijn, in dit geval zes personen.

Dertig is te veel

Frank heeft veel respect voor de maatregelen, benadrukt hij. "Dertig mensen is te veel, dat begrijp ik. Ik wil ook het virus ook onder controle krijgen. Maar met mijn ouders inclusief zouden we met acht personen zijn, de gemeenteambtenaar niet meegerekend. Wat maken die twee personen dan nog uit in een zaal voor 100 man?" De ouders, broers en zussen van zijn partner wonen in het buitenland en mogen door de crisis ook niet reizen. Frank begrijpt niet goed waarom twee personen een probleem zijn als op een begrafenis vijftien mensen worden toegelaten.

Hij hoopt dat er toch nog enige nuance kan worden toegevoegd in de wetgeving zodat mensen die onder één dak wonen of deel uitmaken van de directe bloedlijn toch aanwezig kunnen zijn op een bruiloft. In een e-mail heeft Frank daarom aan Vervoort gevraagd om de situatie te herbekijken.

Verschuiven is moeilijk

De plechtigheid uitstellen wil Frank liever niet. De ring is gegraveerd met de datum erin. Bovendien willen hij en zijn partner binnenkort beginnen met een gezin te stichten. Ook is het niet duidelijk wanneer de maatregelen weer zullen kunnen versoepeld worden. De afgelopen maanden waren wat dat betreft al een rollercoaster. "Er zijn al heel veel dingen georganiseerd en toch weer geannuleerd. Ik was mentaal voorbereid op een bescheiden trouw, maar dat mijn ouders er niet bij kunnen zijn is de druppel."

Mensen die voor essentiële reizen naar andere landen trekken, moeten vaak een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Het koppel, de ouders en de getuigen zouden dat ook met plezier willen doen, als ze daardoor met acht personen mogen zijn, sluit Frank af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, trouw, coronamaatregelen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni