18 januari 2021: toediening van het Moderna-vaccin aan het zorgpersoneel van de Iris Zuid-ziekenhuizen in Brussel

Het aantal door het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) afgesloten fraudegevallen door zorgverleners en het totale bedrag ervan zijn in een jaar tijd verdubbeld. Dat schrijft L'Echo dinsdag op basis van cijfers van het Riziv.

Tussen 2021 en 2022 is het aantal afgesloten fraudegevallen gestegen van 43 naar 81 en is het bedrag van deze fraudes meer dan verdubbeld, van 3,1 miljoen naar 6,7 miljoen euro. Het probleem zou zich vooral voordoen in Waals-Brabant en Brussel. "We bevestigen dat er een duidelijke toename is van het aantal fraudegevallen door zorgverleners, en dat deze meer gediversifieerd zijn", aldus het Riziv.

Tot de belangrijkste vormen van fraude behoren misdrijven die worden gepleegd via het systeem van de derdebetalersregeling, waarbij de patiënt niets - of bijna niets - betaalt, aangezien de dienstverlener rechtstreeks door het Riziv wordt vergoed. Patiënten hebben hierdoor weinig zicht op welke zorg de dienstverlener uiteindelijk aangeeft bij het Riziv.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni