Fremault geeft eerste aanzet voor openbare zwemvijvers

De Mellaertsvijver in Sint-Pieters-Woluwe is één van de 21 mogelijke locaties.

Zwemmen in de Brusselse openlucht, het is onmogelijk op deze hete zomerdagen. Minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) wil daar verandering in brengen. Daarom laat ze komende zomer op 21 plaatsen in Brussel een haalbaarheidsstudie uitvoeren.

De eerste zomerdagen van 2018 legden een Brussels pijnpunt meteen bloot. In de hoofdstad is er geen ruimte waar de Brusselaar de koelte van het water kan gaan opzoeken. Zwemmen in het kanaal of een Brusselse vijver, we kunnen er voorlopig alleen maar van dromen.

Eerder werd gekeken naar meer openluchtbaden, maar Fremault bewandelt een andere piste. Volgens de minister zijn er genoeg openbare ruimtes waar de Brusselaar een frisse duik zou moeten kunnen nemen. Tussen juni en september laat ze dan ook een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar 21 locaties.

Een openbare zwemzone is er voorlopig nog niet, maar de eerste aanzet is alvast gegeven. Fremault laat onder meer onderzoeken of het Kanaal Brussel-Charleroi, de Zenne, de Visserijvijver in Watermaal-Bosvoorde en de Pedevijver in Anderlecht geschikt zijn. Het potentieel van de bestaande wateren onderzoeken, dat is het doel.

Ten vroegste duiken in 2020

Aan de studie zijn twee luiken verbonden. In eerste instantie moet bekeken worden of de beoogde locaties aan de hygiënenormen voldoen, daarna worden technische karakteristieken (hoogte, diepte, beschermende maatregelen, …) onderzocht. "In oktober moet ik dan exact weten welke vijvers omgevormd kunnen worden tot badzones", zegt Fremault aan RTBF.

Ten vroegste in de zomer van 2020 kan in de Brusselse wateren gezwommen worden, al moet de wetgeving ook nog aangepast worden. “Er moet nog veel gebeuren voor de eerste duik genomen kan worden, maar ik geloof dat het speelbaar is.”

"We hebben een heel ruime selectie van 21 locaties gemaakt. Zodra het onderzoek afgerond is, moeten daaruit vier of vijf locaties gefilterd kunnen worden om de plannen concreet te maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?