Gadaleta: ‘Buurthuizen nodig in wijken Mettewie en Machtens’

© Bart Dewaele
| Schepen Annalisa Gadaleta (Groen).

Kleuterschool Korenbeek verhuist naar de Toverfluitstraat, zo beslist Sint-Jans-Molenbeek. Schepen Gadaleta (Groen) wil er een buurthuis van maken. ‘Buurtbewoners kunnen die zelf draaiende houden.’

Omdat het gebouw niet meer bruikbaar is, verhuist kleuterschool Korenbeek van de Korenbeekstraat naar de Toverfluitstraat. Dat heeft de Molenbeekse gemeenteraad woensdagavond beslist. Het oude gebouw is weliswaar aan renovatie toe, maar schepen voor Leefmilieu Annalisa Gadaleta (Groen) pleit voor een herbestemming als buurthuis.

“Tussen het kanaal en metro Beekkant in Molenbeek zijn al veel verenigingen actief, denk maar aan D’Broej of Foyer. Maar zodra je de spoorwegen oversteekt, in de zogeheten nieuwe wijken aan de Mettewie- en Machtenslaan, zijn er erg weinig plaatsen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten,” zegt Gadaleta.

En daar moet verandering in komen, vindt de schepen. “De bewoners zijn vragende partij voor een buurthuis. Dat blijkt na een rondje in die wijken. Want er wonen relatief veel oudere of minder mobiele mensen, die niet gemakkelijk naar de andere kant van Molenbeek trekken voor activiteiten.”

‘Drie nieuwe buurthuizen tegen 2020’

Gadaleta pleit voor een model zoals in Rotterdam, waarbij buurtbewoners zelf het aanbod van het buurthuis kunnen bepalen. De stad stelt enkel het gebouw ter beschikking. “De buurtbewoners doen alvast diverse voorstellen, zoals informaticales voor senioren, (Nederlandse) taallessen, en ruimte voor ontmoeting.”

“Als het in dat oude schoolgebouw niet lukt, willen we blijven zoeken naar locaties voor buurthuizen aan Mettewie en Machtens. Met Groen hebben we de ambitie om daar in de volgende twee jaar zeker drie nieuwe buurthuizen te openen,” besluit Gadaleta.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?