GAIA buiten vervolging gesteld voor campagne tegen onverdoofd slachten

© Christophe Licoppe / Photo News

GAIA zal zich niet voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor haar campagne tegen onverdoofd slachten. In de campagne maakte de dierenrechtenorganisatie gebruik van de afbeelding van het hoofd van een schaap met een bloedtraan die over de wang rolt.

De klacht werd ingediend naar aanleiding van de campagne van 2017 toen GAIA ook een nachtelijke wake hield aan het Huis van het Gewest, de zetel van de Brusselse regering. Onverdoofd slachten is enkel nog in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toegelaten, meer bepaald in het slachthuis van Anderlecht.

Vijf islamitische verenigingen, waaronder de Association Internationale Diyanet de Belgique hadden naar aanleiding van die campagne klacht ingediend wegens het aanzetten tot haat en geweld en wegens schending van de antiracismewet, maar GAIA is door de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling buiten vervolging gesteld.

Oproep tot geweld

De verenigingen zagen in de affiches een oproep tot geweld en oordeelden dat de afbeelding op de affiche stigmatiserend en racistisch was. Na een gerechtelijk onderzoek besloot de Brusselse KI afgelopen donderdag om GAIA buiten vervolging te stellen.

Volgens het hof waren er geen elementen die erop wezen dat GAIA feiten van eerroof, beledigingen en aanzetten tot haat of geweld zou hebben willen plegen. Het Hof stelde ook vast dat de campagne als doel had om de politieke vertegenwoordigers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te overtuigen een verbod op onverdoofd slachten goed te keuren.

"Het hof volgt onze redenering", zegt een tevreden GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Het is ons enkel te doen om het dierenwelzijn. De bloedtraan die van de wang van het schapengezicht rolt, staat symbool voor het onmiskenbare, onnodige en vermijdbare dierenleed dat gepaard gaat met onverdoofd slachten en heeft niets te maken met racisme en xenofobie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?